Vodič za dezinfekciju zraka i vode

Pojavom COVID-19 virusa pojavila se sve veća potreba za dezinfekcijom prostora. Vjerujemo da će vam naša razmišljanja i iskustva pomoći u velikoj džungli ovog novog tržišta.

Ako ste do sada naišli na pojmove kao što su ozon, ionizacija, UV lampe, filteri zraka, pročiščivači zraka, anioni, dezinfekcija prostora, alkalizatori - vjerujte toliko toga ima da ne postoji lagan i učinkovit način da čak i ovaj članak počnemo pisati a kamoli sve organizirano objasniti.

Stoga smo se odlučili jednostavno krenuti pisati iz dana u dan kako ćemo nailaziti na potrebe kupaca i sami otkrivati sve nove i zamršenije trikove raznih prodavača koji žele iskoristiti strah i potrebe kupaca za nekom brzom zaradom bez da pruže kvalitetne informacije i usporedbe jer jednostavno ili ne zarađuju na 'drugim' proizvodima ili sami ne znaju.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, nešto nije dobro objašnjeno - pošaljite nam na email ili komentirajte ovdje, mi ćemo odgovoriti čim prije i ažurirati članak.

Krenimo ukratko za početak.

OZONATOR - za zrak i vodu

Uređaj koji generira OZON. Vrlo dobro objašnjeno na ovom članku. Uglavnom, ozon je plin O3 koji je vrlo jak stoga dok uređaj generira ozon potrebno je NE BITI u tom prostoru. Ono što je super je što dok je ozon prisutan u prostoru zbog toga uništava sve viruse, bakterije i nečistoće u zraku. Također je super što vrlo brzo se raspline i nakon sebe ostavi dezinficiran i osvježen prostor pun aniona u zraku kao što je to recimo pored slapa neke rijeke, u prirodi i slično. Kod izbora ozonatora potrebno je razumjeti i da je snaga generiranja ozona (obično 500mg - 10g po satu) bitna za postizanje željene koncentracije ozona za dezinfekciju (5 ppm). Ozonator može imati i cjevčicu i kamen za raspršivanje ozona u vodi za dezinfekciju akvarija ili bilo čega uronjenog u vodi koja se ozonira.

Posebni uređaji za dezinfekciju prostora preko 20 m2 su GENERATORI OZONA koji moraju imati veću snagu za postizanje prave koncentracije i stvarne dezinfekcije cijelog prostora. Stoga uređaji koji se nazivaju Tribiby ili Varioty ukoliko uz sve što inaće rade NE generiraju barem onoliko GRAMA koliko je m2 prostora - neupotrebljivi su. Jer male koncentracije ozona NE POMAŽU ičemu niti dezinficiraju prostor, a dok se ozonira ne smije se biti u njemu - stoga pazite kome vjerujete i razmišljajte zdravim razumom... Za prostor od 50 m2 potreban vam je ozonator minimalne snage 5 g/h. Kod nas možete nabaviti 10, 20 ili 28 g/h čime možete ozonirati čak i 100 m2 do 280 m2.

IONIZATOR - za zrak

Uređaj koji generira anione. Nusproizvod rasplinjavanja ozona gornje opisano, negativni ioni kisika rezultat su ovih uređaja koji direktno generiraju O2- Prostor ispunjen negativnim ionima je svjež i u takvoj prostoriji otežano je razvijanje štetnih bakterija i virusa. Nedostatak ovih uređaja je to što nema nekog posebnog učinka u dezinfekciji i što uglavnom svi ionizatori dok rade ipak generiraju i manju količinu ozona, što prodavači uglavnom to neće spomenuti a utjeće na astmatičare i ljude osjetljivijih dišnih puteva u prostoriji.

UV LAMPA - za zrak i vodu

Ultraljubičasti spektar koristi se za dezinfekciju prostora u bolnicama vež neko vrijeme. Koristi spektar valova od cca 260 do 360 nm i pritom te zrake doslovno ubijaju viruse i bakterije. Super stvar za borbu sa COVID-19. Naravno, postoje nedostaci - ne smije se gledati u izvor jer može doći do oštećenja vida, te također koža izložena takvim valovima stari i oštećuje se. UV lampe također generiraju nešto manju količinu ozona dok rade..

Stoga je poželjno da UV lampa ukoliko želite biti u prostoriji dok radi bude unutar nekog pročišćivača zraka sa ventilatorom te tako djeluje na viruse i bakterije samo unutar uređaja koji filtira zrak. Postoje na tržištu i lampe koje su nekako zatvorene i imaju ventilatora za uvlačenje zraka no međutim uglavnom kod takvih rješenje upitno je koja je snaga tih ventilatora tj koja je propusnost zraka izražena u CADR. Logično je da za već i porostore od 20 m2 potrebno je imati ventilator koji će imati snagu barem 100 CADR. Jednostavnije rješenje je postaviti jake lampe koje rade samo dok nema nikoga u prostoriji.

UV lampa može biti priključena i na vodovodni sustav i pritom vrlo efektno dezinficirati vodu za piće ili čak bazena za kupanje.

ALKALIZATOR za vodu

Uređaj koji alkalizira isključivo vodu. Voda prolazi kroz aparat između titanskih ploča i voda mijenja pH vrijednost iz kisele u alkalnu koja je bolja za piće. Pritom uglavnom koriste filtere i ionizira tu istu vodu. Nema nikakve poveznice sa ionizatorima zraka!

PROČIŠĆIVAČI ZRAKA

Po nama najbolji uređaji za sustavno održavanje kvalitete zraka u kojem se boravi. U sebi uglavnom imaju 2,3 ili 5 različitih filtera koji su zamjenjivi i koji filtriraju zrak koji uređaj uvlači. Potom u njima se zna nalaziti u UV lampa koja tada ubija bakterije i viruse u zraku koji prolazi a ne smeta ljudima koji borave u prostoru. Također često imaju ugrađene i ionizatore i ovlaživače. Kod njih je bitno gledati također i kapacitet zraka koji mogu filtirati pa o tome ovisi i veličina prostora za koje su namijenjeni. Nedostatak ovih uređaja je činjenica da dok rade ventilatori postoji i određena buka, uglavnom do 60 ak decibela što je zadovoljavajuće ali ne praktično za uslužne salone koji traže intimnu atmosferu i potpunu tišinu. UV lampe i ionizatori ugrađeni u ovim uređajima također otpuštaju manje količine ozona stoga je poželjno imati i mogućnost posebnog uključivanja i isključivanja tih komponenti za vrijeme rada uređaja.

 

ZAKLJUČAK

Prava dezinfekcija prostora se može odraditi isključivo UV LAMPAMA ili GENERATORIMA OZONA veće snage. I to dok nikoga nema u prostoru.

Održavanjem čistog zraka dok se boravi u njemu isključivo se odrađuje uređajima koji uvlače zrak ventilatorom i pritom ga filtriraju, dezinficiraju UV lampom i/ili generiraju ione. No nisu toliko učinkoviti bez prave dezinfekcije jednom dnevno sa generatorom ozona kojim dodatno boijete prostor pun iona nakon toga.

Vjerujemo da vam je sve ovo i dalje zamršeno ukoliko ste tek 'saznali' za sve ove uređaje. Stoga, a posebno ukoliko želite UŠTEDITI svoje novce, nazovite nas sa povjerenjem. Mi jednostavno znamo posao i informacije. Radimo sa ozonatorima preko 9 godina, pristupamo informatičko-tehnički svim uređajima i NEĆEMO vam prodavati maglu. Ukoliko nešto neće moći raditi što bi ste vi htjeli to ćemo vam i reći. A uz sve to naša poslovna politika je da budemo NAJPOVOLJNIJI od svih.

Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp