Kokice od cvjetače



Dva okusa: bosiljak rajčica i jednostavno ljuto

Cvjetača je izdašno povrće s mnoštvom zdravstvenih prednosti. Jedan od najboljih načina da uživate u cvjetači jest da ju namočite u neki umak i dehidrirate. Kada dehidrirate cvjetaču, ona postaje hrskav zalogaj izvana s mesnatom teksturom iznutra. Prava zarazna grickalica koja ne izaziva grižnju savjesti jer jedna šalica cvjetače sadrži samo 25 kalorija.

U ovom receptu manje je bitno kakav umak pripremate. Važno je samo da bude umočena u bilo koji umak pa dehidrirana kako bi postala iznenađujuće ukusan zalogaj. Najprije izrežite cvjetaču na male komadiće veličine zalogaja. Zatim odaberite umak. Ovaj koncept je toliko jednostavan da možete koristiti bilo koji već postojeći umak ukoliko ne želite napraviti vlastiti. Također možete dodati samo malo soja umaka ili teriyakija, već će biti ukusno. No, danas ćemo to podići na višu razinu s nekim posebnim okusima. Prvo imamo okus bosiljak -rajčica koji je zgusnut brašnom što mu daje izdašniju teksturu. Drugi recept je za jednostavno pikantan okus. Uzmite svoj omiljeni ljuti umak, malo ga unaprijedite dodacima i imate ukusan pikantni zalogaj od cvjetače.

Okus #1: bosiljak-rajčica

Sastojci:

  • 1 glavica cvjetače
  • 1 šaka bosiljka
  • 10 sušenih rajčica
  • 1 žlica brašna
    (bilo koje brašno po izboru)
  • sok od ½ limete
  • 1 žličica češnjaka
  • 80 ml vode
  • prstohvat soli

Upute:

  • Cvjetaču nasjeckajte na komadiće veličine oko 2,5 cm.
  • Pomiješajte ostale sastojke. Dodajte još vode ako se ne sjedini.
  • Namočite komade cvjetače u gotovu smjesu.
  • Poslažite komade cvjetače na lim za dehidrator.
  • Dehidrirati 8-10 sati na 54°C

Okus #2: Ljuto

Sastojci:

  • 1 glavica cvjetače
  • 4 žlice ljutog umaka
  • 1 žlica paprike
  • 1 žličica kajenske paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu

Upute:

  • Cvjetaču nasjeckajte na komadiće veličine oko 2,5 cm.
  • Ostatak sastojaka pomiješajte u zdjeli.
  • Smjesom ljutog umaka premažite komade cvjetače.
  • Poslažite komade cvjetače na lim za dehidrator.
  • Dehidrirati 8-10 sati na 54°C.
Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp