Ozonatori u kuhinji



Užurbani život često ne ostavlja previše vremena za kućne obaveze i sve češće se rješenje problema pronalazi u pametnim uređajima.

Proizvodi koji su iznenadili mnoge definitivno su ozonatori čija je upotreba nevjerojatno široka; uklanjaju neugodne mirise i savršeno osvježavaju manje prostore poput kuhinja, toaleta, ormara i sličnih prostorija od 5 do 15 metara kvadratnih, ovisno o snazi modela ozonatora. Primjerice, nema više neugodnih mirisa u kuhinji nakon pečenja ribe ili pripreme bilo koje druge 'problematične' namirnice.

Osim toga, ozonatori čiste hranu od pesticida, hormona, antibiotika i bakterija, što je vrlo korisno kada niste sigurni u podrijetlo hrane koje ste kupili. Ozonatore mnogi koriste i za pročišćavanje i obogaćivanje vode za piće.

"Iz dana u dan me oduševe rezultati rada s ozonatorom. Od dezinfekcije voća i povrća, do pranja podova, zatim čišćenja make up kistova i spužvica. Čak sam ozonirala i domaće maslinovo ulje koje je lijek za sve dermatološke probleme. I da, koristimo ga svakodnevno", kaže Snježana koja je odabrala Magic Factory iOzone+ ozonator vode i zraka.

Ozonatori su prikladni i za čišćenje akvarija te raznih materijala i pribora, igračaka, sterilizaciju laboratorijske opreme te održavanje njege kože i pomoć pri gljivičnim infekcijama poput atletskog stopala.

I dok je iOzone+ odličan za dezinfekciju manjih prostora od virusa, bakterija i gljivica, snažniji model Magic Factory ozonatora IonZone može dezinficirati i prostore do 15 metara kvadratnih. Ovaj moćni ozonator dekontaminira neželjene sastojke u vodi ili hrani već za 5 minuta, a ima i dodatnu mogućnost generiranja aniona za čišći zrak.

Ozon ima baktericidno djelovanje, uklanja ili smanjuje bakterije, viruse, gljivice, plijesan, pesticide, fungicide, grinje, prašinu, pelud u zraku i vodi, uklanja sve organske i anorganske mirise uključujući duhan, miris životinja, vlage. Ne prikriva mirise već ih uklanja.

Kupka u ozoniranoj vodi ima blagotvoran učinak na uklanjanje kožnih bolesti, a pitate li se ima li ozon miris odgovor je, da, poput zraka nakon oluje. Ozon se savršeno otapa u vodi uklanjajući iz nje sve nečistoće poput klora, željeza, kalcija, algi i drugog.

Praktične upotrebe ozonatora:

1. Uklanjanje bakterija virusa, plijesni, gljivica, fungicida, pesticida i nitrata iz voća i povrća za njihovo čišćenje i produljenje svježine u frižideru.

Povrće i voće - maksimalno do 10 kg stavite u plastičnu ili staklenu posudu i ulijte da se prekriju sve namirnice. Uronite cjevčicu sa difuzorom u vodu i uključite ozonator na 5 do 10 minuta. Nakon ozoniranja ostavite voće ili povrće u vodi do 5 minuta pa iscijedite vodu iz posude. Povrće i voće mogu se odmah prerađivati. Voće i povrće također se može ozonirati (posebno mekano voće, maline, jagode...) u zraku tako da ih se stavi u posude ili plastične vrećice sa zatvaračem, umetne cijev difuzora unutra i zatvori. Vrijeme ozoniranja također 5 do 10 minuta, a prije konzumacije pričekajte 20 minuta.

2. Dekontaminacija i osvježenje mesa, peradi, jaja, za uklanjanje metalnih nečistoća, mikroorganizama, hormona, antibiotika itd.

Stavite do 5 kg u posudu, ulijte vodu i ozonirajte 10 minuta. Izlijte vodu i sadržaj osušite preko sita ili cjedila. Namirnice se mogu pripremiti izravno za konzumaciju ili pohraniti u hladnjak ili zamrzivač.

3. Ozoniranje ribe i morskih plodova, identično kao i ozoniranje mesa.

4. Ozoniranje riže, graška, graha, krupne žitarice.

Operite ih u vodi, stavite u posudu i prelijte vodom. Stavite cijev s difuzorom ozonatora u posudu ozonatora na 5 do 10 minuta. Potom možete odmah započeti sa kuhanjem u vodi obogaćenoj ozonom, a na taj način jela će biti puno ukusnija i zdravija.

5. Dezinfekcija stolnog posuđa, pribora za jelo, daski za rezanje - ozonirajte u vodi do 10 minuta.

6. Ozoniranje vode za piće

Uronite difuzor u plastičnu/ staklenu bocu ili zdjelu zapremine do 10 litara napunjenu vodom iz slavine i ozonirajte 10 minuta. Učinkovito ozonira i oksigenizira vodu i istodobno je čisti od ostataka klora, bakterija, lakih metala i kloroforma. Pripremljenu vodu nakon 20 minuta koristimo za kuhanje, piće, ispiranje i pranje zuba.

7. Ozonska kupka ima blagotvoran učinak: oksigenacija kože, opuštanje tijela, smanjuje celulit, gljivične kožne bolesti i akne. Uklanja neugodan miris stopala i znoja. Cijev s difuzorom stavite u kadu djelomično napunjenu vodom na temperaturi do 45 °C i ozonom na 10 minuta.

8. Ozoniranje prostorija (IonZone)

Sobe, kuhinje, kupaonice, sanitarne čvorove, garaže, podrume učinkovito dezinficira i uklanja sve mirise poput dima cigarete, plijesni, mirisa urina, kućnih ljubimaca itd. Vrijeme ozoniranja prostorije je najmanje 10 minuta za svakih 1 m2, s time da potpuni dezinfekcijski učinak prestaje u prostorijama većim od 15 m2. Postavite ozonator ili crijevo ozonatora u prostoriju što je više moguće u sredinu. Preporučuje se da se tijekom ozoniranja uključi mali ventilator koji miješa zrak na minimalnoj radnoj razini, a boravak ljudima, životinjama i pticama u prostoriji dozvoljen je tek nakon provjetravanja.

9. Hladnjaci - umetnite silikonsku cijev ozonatora u odjeljak hladnjaka s proizvodima i zatvorite vrata. Ozonirajte dva puta po 15 minuta sa pauzom od 30 minuta. Na ovaj način uklonit će se svi mirisi, kao i gljivice, plijesan i bakterije.

10. Ormari i spremnici - ormari, ormari za cipele, prostorije za životinje. Postavite cijev u sami spremnik. Uključite ozonator dva puta po 15 minuta sa pauzom od 30 minuta.

11. Osobni automobili, prijevozna sredstva

Ozonska obrada jedini je učinkovit način za uklanjanje mirisa iz presvlaka i unutrašnjosti automobila, sustava klimatizacije od bakterija, virusa, spora i mirisa plijesni i gljivica. Ozoniranje treba provoditi najmanje dva puta godišnje. Ozoniranje provodimo u tri ciklusa od 30 minuta s pauzama od 15 minuta uvođenjem cijevi s ozonatorom kroz blago otvoreni prozor vrata u unutrašnjost automobila i u otvor za zrak te uključivanjem ventilatora automobila na nisku razinu unutarnje cirkulacije. Nakon završetka ozoniranja otvorite vrata automobila i prozračite ga.

12. Ozoniranje maslinovog ulja

Najbolji način ozoniranja maslinovog ulja je uz pomoć medicinskog kisika kroz reduktor (mjerač protoka kisika) te postavljajući na rasponu od 0,5-1 litre / minuti. Cijev ozonatora uronite u posudu s maslinovim uljem u količini do 0,5 litara i ozonirajte 30 minuta. Odmah nakon toga uspite ozonirano maslinovo ulje u tamne boce volumena 50 -100 ml i čuvajte na temperaturi do 20 °C. Aktivni ozon vezan je za maslinovo ulje i do tri mjeseca, a ozonirano ulje odlično je za prehranu, ali i zdravu kožu te učinkovito pomaže u liječenju raznih kožnih bolesti.

S obzirom na sve navedeno, ne čudi da su ozonatori sve češći uređaj u mnogim kućanstvima.

''preuzeto sa tportala

Budi COOL i komentiraj
Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp