Jednostavan recept za fokaču/somun



Ovaj recept savršen je za početnike u pravljenju kruha. Ne zahtijeva mikser ili komplicirano oblikovanje. Samo malo miješanja sastojaka lopaticom/špatulom je sve što je potrebno da dobijete impresivan somun s ukusnom hrskavo-prženom podlogom. Pazite - odmah ćete postati ovisni!

Fokača sa hrskavom korom od maslinovog ulja

Ne zahtijeva mikser ili komplicirano oblikovanje.
Prep Time 30 minute
Vrijeme fermentiranja 14 hours 30 minute
Total Time 15 hours

Equipment

  • Fermenter
  • dvije okrugle posude od 20 cm ili jedna pravokutna posuda od 20 x 40 cm obložena papirom za pečenje ili neljepljiva
  • zdjela za miksanje
  • ručna kuhača za tijesto

Kaj ćemo trebati?
  

Starter tijesto

  • 80 g višenamjensko brašno neizbijeljeno (pola šalice)
  • 1/4 žlica kvasac instant
  • 1/3 šalica voda topla

Glavno tijesto

  • 360 g višenamjensko brašno neizbijeljeno (dvije i pol šalice)
  • 3,2 g kvasac instant (1 žlica)
  • 300 ml voda topla
  • 6 g sol (1 žličica)

Preljev

  • 55 ml maslinovo ulje
  • 3 g sol (pola žličice)
  • 1-2 svežanj ružmarina svježi

Priprema i proces
 

Početno tijesto

  • Pripremite fermetner, napunite posudicu s vodom do pola i postavite temperaturu na 24 ºC
  • U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke dok sve ne postane glatka konzistencija gustog tijesta
  • Ostružite tijesto sa stijenke zdjele i stavite zdjelu u uređaj za fermentaciju na 12 sati

Glavno tijesto

  • Postavite uređaj na 27 ºC a prije provjerite je li posudica za vodu potpuno napunjena
  • Dodajte sada sve ostale sastojke za tijesto u zdjelu s već fermentiranim početnim tijestom i dobro promiješajte kuhačom. Tijesto bi trebalo biti jako mokro i ljepljivo.
  • Ostružite stranice zdjele i stavite zdjelu s tijestom u uređaj da se diže ukupno 2 sata.

Presavijanje tijesta

  • Tijekom 2-satnog dizanja presavijte tijesto tri puta idealno u razmaku od oko 30 minuta
  • Svaki put koristite nauljenu lopaticu da nježno podignetei presavijete dijelove tijesta
  • Okrenite zdjelu za 90 stupnjeva nakon svakog presavijanja

Priprema za pečenje

  • Zagrijte pećnicu na 260 ºC i stavite rešetku u donju trećinu pećnice
  • Ako vaše tave nemaju neprianjajući sloj, obložite dno papirom za pečenje
  • Ulijte polovicu maslinovog ulja u tave i ravnomjerno rasporedite po stijenkama i dnu
  • Ako koristite dvije okrugle posude od 20 cm, ostružite ljepljivo tijesto na lagano pobrašnjenu (ili nauljenu) površinu
  • Nauljenim oštrim nožem podijelite tijesto na dvije polovice
  • Nauljenim rukama nježno podvijte rubove kako biste oblikovali dvije lopte tijesta
  • Svaku loptu stavite u okrugli pleh, okrenite da se premaže maslinovim uljem i ostavite da odstoji 10 minuta
  • Alternativno, ako koristite jednu tepsiju od 20 x 40 cm, sastružite tijesto na nauljenu tepsiju .Odozgo premažite s malo maslinovog ulja i ostavite da odstoji 10 minuta.

Oblikovanje tijesta

  • Nauljenim rukama lagano razvucite tijesto prema rubovima kalupa
  • Ako se tijesto ne rasteže, ostavite ga još 5 minuta i zatim ga nastavite razvlačiti do rubova
  • Preko tijesta ravnomjerno rasporedite preostalo ulje i svu sol, a po želji dodajte i ružmarin.
  • Nauljenim prstima duboko udubite tijesto po cijelom dijelu, pritiskajući sve dok prstima ne dodirnete samo dno posude

Pečenje

  • Focacciu stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 230 ºC
  • Pecite dok ne porumeni i s gornje i s donje strane, oko 20 minuta
  • Ako je potrebno, zamijenite posude na pola vremena pečenja za ravnomjeru boju
  • Ohladite na rešetki 10 minuta, a zatim prebacite focacciu iz kalupa na dasku za rezanje
  • Preko vrha premažite preostali preljev
  • Narežite i uživajte

Notes

Planirajte unaprijed: Pripremite tijesto večer prije pečenja. Ujutro zamijesite glavno tijesto i ispecite focacciu na vrijeme za ručak. Ili, ako želite ispeći focacciu navečer, pogledajte dolje alternativno vrijeme za savjete o hlađenju tijesta
Alternativno vrijeme: Ako želite ispeći focacciu navečer, lako je usporiti izradu tijesta. Nakon što je tijesto fermentiralo preko noći 10-11 sati, poklopite i ohladite. Izvadite ga iz hladnjaka oko 4 sata prije posluživanja, zatim ga ostavite da se zagrije u Kuhalu na 24 ºC sat vremena. Slijedite gornje upute za miješanje i savijanje glavnog tijesta i pečenje focaccie. Bit će toplo, mirisno i svježe iz pećnice za vrijeme večere!
 
Sastojak
Mjera Postotak %
Brašno 435 g 100%
Kvasac 4 g 0.9%
Voda 375 ml 86%
Sol 6 g 1.4%
Početno tijesto 80 g 18.4%
 
Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp