Objavljeno u
lifeenergy.Ovaj recept savršen je za početnike u pravljenju kruha. Ne zahtijeva mikser ili komplicirano oblikovanje. Samo malo miješanja sastojaka lopaticom/špatulom je sve što je potrebno da dobijete impresivan somun s ukusnom hrskavo-prženom podlogom. Pazite - odmah ćete postati ovisni!
Fokača sa hrskavom korom od maslinovog ulja
Equipment
- Fermenter
- dvije okrugle posude od 20 cm ili jedna pravokutna posuda od 20 x 40 cm obložena papirom za pečenje ili neljepljiva
- zdjela za miksanje
- ručna kuhača za tijesto
Kaj ćemo trebati?
Starter tijesto
- 80 g višenamjensko brašno neizbijeljeno (pola šalice)
- 1/4 žlica kvasac instant
- 1/3 šalica voda topla
Glavno tijesto
- 360 g višenamjensko brašno neizbijeljeno (dvije i pol šalice)
- 3,2 g kvasac instant (1 žlica)
- 300 ml voda topla
- 6 g sol (1 žličica)
Preljev
- 55 ml maslinovo ulje
- 3 g sol (pola žličice)
- 1-2 svežanj ružmarina svježi
Priprema i proces
Početno tijesto
- Pripremite fermetner, napunite posudicu s vodom do pola i postavite temperaturu na 24 ºC
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke dok sve ne postane glatka konzistencija gustog tijesta
- Ostružite tijesto sa stijenke zdjele i stavite zdjelu u uređaj za fermentaciju na 12 sati
Glavno tijesto
- Postavite uređaj na 27 ºC a prije provjerite je li posudica za vodu potpuno napunjena
- Dodajte sada sve ostale sastojke za tijesto u zdjelu s već fermentiranim početnim tijestom i dobro promiješajte kuhačom. Tijesto bi trebalo biti jako mokro i ljepljivo.
- Ostružite stranice zdjele i stavite zdjelu s tijestom u uređaj da se diže ukupno 2 sata.
Presavijanje tijesta
- Tijekom 2-satnog dizanja presavijte tijesto tri puta idealno u razmaku od oko 30 minuta
- Svaki put koristite nauljenu lopaticu da nježno podignetei presavijete dijelove tijesta
- Okrenite zdjelu za 90 stupnjeva nakon svakog presavijanja
Priprema za pečenje
- Zagrijte pećnicu na 260 ºC i stavite rešetku u donju trećinu pećnice
- Ako vaše tave nemaju neprianjajući sloj, obložite dno papirom za pečenje
- Ulijte polovicu maslinovog ulja u tave i ravnomjerno rasporedite po stijenkama i dnu
- Ako koristite dvije okrugle posude od 20 cm, ostružite ljepljivo tijesto na lagano pobrašnjenu (ili nauljenu) površinu
- Nauljenim oštrim nožem podijelite tijesto na dvije polovice
- Nauljenim rukama nježno podvijte rubove kako biste oblikovali dvije lopte tijesta
- Svaku loptu stavite u okrugli pleh, okrenite da se premaže maslinovim uljem i ostavite da odstoji 10 minuta
- Alternativno, ako koristite jednu tepsiju od 20 x 40 cm, sastružite tijesto na nauljenu tepsiju .Odozgo premažite s malo maslinovog ulja i ostavite da odstoji 10 minuta.
Oblikovanje tijesta
- Nauljenim rukama lagano razvucite tijesto prema rubovima kalupa
- Ako se tijesto ne rasteže, ostavite ga još 5 minuta i zatim ga nastavite razvlačiti do rubova
- Preko tijesta ravnomjerno rasporedite preostalo ulje i svu sol, a po želji dodajte i ružmarin.
- Nauljenim prstima duboko udubite tijesto po cijelom dijelu, pritiskajući sve dok prstima ne dodirnete samo dno posude
Pečenje
- Focacciu stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 230 ºC
- Pecite dok ne porumeni i s gornje i s donje strane, oko 20 minuta
- Ako je potrebno, zamijenite posude na pola vremena pečenja za ravnomjeru boju
- Ohladite na rešetki 10 minuta, a zatim prebacite focacciu iz kalupa na dasku za rezanje
- Preko vrha premažite preostali preljev
- Narežite i uživajte
Notes
Sastojak |
Mjera | Postotak % |
Brašno | 435 g | 100% |
Kvasac | 4 g | 0.9% |
Voda | 375 ml | 86% |
Sol | 6 g | 1.4% |
Početno tijesto | 80 g | 18.4% |