Otpad od hrane pretvorite u kompostPonašanje potrošača ima najznačajniju ulogu u nastajanju otpada od ostataka hrane prillikom pripreme i konzumacije.

Kupovina više hrane nego što je potrebno, nepravilno skladištenje i zbunjenost oko izraza "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do" često dovode do povećanog nastanka otpada od hrane u kućanstvima.

Sve veća je potreba za edukacijom potrošača o pravilnom čuvanju hrane i razumijevanju rokova trajanja, distribucije viška hrane onima kojima je potrebna te provođenje programa kompostiranja i recikliranja kako bi se smanjile štete okolišu.

Negativne posljedice nastanka otpada od hrane:

 • Razgradnja hrane na odlagalištima – proizvode se velike količine metana koji je odgovoran za povećanje efekta staklenika. Uz to, deponirana hrana nepotrebno zauzima prostor te može uzrokovati onečišćenje tla i vode.
 • Trošenje resursa – proizvodnja hrane zahtijeva značajne količine prirodnih resursa poput vode, zemlje i energije. Kada se hrana baca, znači da su resursi potrebni za njenu proizvodnju bili nepotrebno korišteni.
 • Gubitak bioraznolikosti – proizvodnja hrane često uključuje krčenje šuma, degradaciju životinjskih staništa i upotrebu pesticida ili gnojiva koji mogu naštetiti okolišu. Kada hrana završi kao otpad, svi ti negativni utjecaji na okoliš postaju još izraženiji.

Kompostiranje: Kada otpad postaje resurs

Kompostiranje je proces u kojem se organski materijal, poput ostatka hrane i vrtnog otpada, prirodno razgrađuje uz pomoć mikroorganizama. Kroz vrijeme, ovi materijali se transformiraju u vrijedan, hranjivi supstrat poznat kao kompost.

Zašto kompostirati?

  • Očuvanje prirodnih resursa: Kompostiranjem se smanjuje potreba za vodenim i mineralnim resursima koji se inače koriste za proizvodnju komercijalnih gnojiva. Kompost sadrži bogate količine esencijalnih hranjivih tvari koje biljkama trebaju za rast, smanjujući potrebu za upotrebom sintetičkih gnojiva.
  • Smanjenje emisije stakleničkih plinova: Kada organski otpad završi na odlagalištu, razgrađuje se u anaerobnim uvjetima (bez prisutnosti kisika) i proizvodi metan, jak staklenički plin. Kompostiranjem ovog otpada, smanjujemo količinu metana koji se oslobađa u atmosferu.
  • Poboljšanje svojstva tla: Povećava sposobnost tla da zadrži vodu i stvara zaštitnu barijeru protiv ispiranja hranjivih tvari.
  • Smanjenje količine otpada na odlagalištima: Veliki dio otpada koji završava na odlagalištima čini organski materijal. Kompostiranjem smanjujemo količinu otpada koji odlazi na odlagališta, čime doprinosimo smanjenju njegovog volumena.
 • Ekonomičnost: Kompostiranje može smanjiti potrebu za kupovinom gnojiva i tla za sadnju. Osim toga, smanjenjem količine otpada koji odlazi na odlagališta, možemo smanjiti i troškove odvoza otpada.

Napokon kompostirati možete i vi!

Dok se tradicionalne metode kompostiranja primjenjuju dugi niz godina, električno kompostiranje predstavlja novo i inovativno rješenje koje koristi najnoviju tehnologiju kako bi proces kompostiranja bio što lakši i jednostavniji.

Električni komposter koji donosi novu perspektivu u odnosu na tradicionalne metode.

Prostorna učinkovitost i praktičnost:

Kompaktan dizajn čini ga idealnim za one koji imaju ograničen vanjski prostor ili žive u urbanim područjima. Za razliku od tradicionalnog kompostiranja, koje zahtijeva vanjski prostor za postavljanje kompostne hrpe ili kompostne kante, Reencle se može postaviti u unutarnji prostor ili na malom balkonu. Time omogućava pojedincima koji žive u stanovima ili apartmanima da aktivno sudjeluju u kompostiranju, smanjujući otpad i stvarajući vrijedan kompost čak u tijesnim stambenim prostorima.

Kontrola mirisa i zaštita od nametnika:

Tradicionalno kompostiranje ponekad može proizvesti neugodne mirise koji mogu biti odbojni, osobito u gusto naseljenim područjima. Osim toga, kompostne hrpe mogu privući nametnike poput muha ili glodavaca. Reencle ima ugrađen mehanizam filtera koji sprječavaju neugodne mirise koji mogu nastati prilikom razgradnje i sprječava pristup nametnicima kompostnom materijalu. Samim time osigurava higijenu prostora i smanjuje rizik od privlačenja neželjenih insekata ili glodavaca.

Minimalan napor i održavanje:

Za neke pojedince tradicionalno kompostiranje može biti fizički zahtjevno, zahtijevajući redovito ručno okretanje kompostne hrpe, praćenje razine vlage i prilagođavanje omjera ugljika i dušika. Reencle pojednostavljuje proces automatiziranjem tih zadataka. Regulira temperaturu, omogućava prozračivanje i održava optimalnu razinu vlage, smanjujući potrebu za stalnim intervencijama. Ovakav automatizirani pristup štedi vrijeme i trud, a istovremeno proizvodi kompost visoke kvalitete.

Kompostiranje tijekom cijele godine:

Tradicionalno kompostiranje može biti podložno utjecaju vremenskih uvjeta. Niske temperature zimi ili pretjerana vrućina ljeti mogu usporiti proces razgradnje ili ga čak potpuno zaustaviti. Reencle omogućava kompostiranje tijekom cijele godine bez obzira na vremenske uvjete. Dosljedno kompostiranje osigurava kontinuiranu opskrbu kompostom, dajući svim vrtlarima i ljubiteljima biljaka mogućnost da njeguju svoje biljke kad god je to potrebno.

Ubrzana razgradnja:

Reencle je dizajniran da značajno ubrza proces razgradnje koristeći tehnologiju patentiranih mikroorganizama. Kao rezultat, organski otpad se razgrađuje mnogo brže u usporedbi s tradicionalnim metodama kompostiranja, stvarajući hranjivi kompost u roku od nekoliko sati ili dana umjesto mjeseci ili čak godina.

Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp