Vodič za kupovinu sokovnika

Na tržištu postoji ne mali broj sokovnika odgovarajućih „za svaki đep“, iako već svi jako dobro znamo da ono što je jeftinije ne čini nas uvijek i sretnijima. Ako želite iz svake korištene namirnice dobiti najkvalitetnije moguće u vašoj čaši, naša je preporuka da o kupnji sokovnika razmislite kao o dugoročnoj investiciji; u sam proizvod, zdravlje, energiju i sjaj.

Najbolji vodič za kupovinu sokovnika

Ako već ulažete vrijeme na izbor namirnica (organsko voće i povrće) kao i na pripremu soka, ne bi bilo loše da ste sigurni da vam sokovnik koji koristite omogućuje maksimalno iskorištavanje svih nutritivnih vrijednosti organski uzgojenih namirnica.

Jednostavno je, od kvalitete vašeg sokovnika ovisi i kvaliteta vašeg soka.

Općenito govoreći, postoje dvije glavne kategorije sokovnika – centrifugalni i sokovnici za hladno prešanje. Koliko god centrifugalni sokovnici bili kvalitetni, atraktivni ili pouzdani – o njima ćemo govoriti samo radi usporedbe kvalitete soka i dugotrajnog korištenja sokovnika u vašoj kuhinji.

Razlika između centrifugalnih sokovnika i onih za hladno prešanje

Centrifugalni sokovnici su proširenija opcija, ima ih za kupiti u malo većim trgovinama i znatno su pristupačniji dok su sokovnici za hladno prešanje obično skuplji.

Centrifugalni sokovnici

Centrifugalni sokovnici obično imaju veće otvore za voće i povrće što znači da ih ne morate previše usitnjavati prije pripremanja soka i tako si uštedite vrijeme. Prednost im je i njihova brzina izrade soka. Rade na principu usitnjavanja sastojaka uz pomoć zupčanih oštrica i potom centrifugalna sila odvaja sok od pulpe. Pulpa se odbacuje u odvojeni spremnik automatski i odvaja se sok.

Takvom pripremom soka i zagrijavanjem uništavaju se velike količine hranjivih i ljekovitih sastojaka iz voća i povrća koje cijedite. Prilično su glasni i usitnjavanje uzrokuje znatno bržu oksidaciju soka, dakle „osiguravaju“ nižu kvalitetu cijeđenog soka. Takve je sokove najbolje popiti odmah nakon pripremanja jer tada imaju najviše nutritivnih vrijednosti, najboljeg su okusa i boje. Naime, sok koji se cijedi pomoću ovakvih sokovnika se zbog pjenastog nusproizvoda lako kvari. Nedostatci se odnose i na nemogućnost kvalitetnog cijeđenja soka iz tvrdog zelenog povrća te pšeničnih i bobičastih plodova.

Sokovnici za hladno prešanje

Takvi sokovnici pripremaju sok uz pomoću svrdla koje se lagano rotira i protiskuje sok kroz propusnu mrežicu. Pripremanjem sokova sa sokovnikom za hladno prešanje maksimalno su očuvani nutritivni elementi, vitamini, minerali i enzimi iz cijeđenih namirnica. Hladno cijeđeni sok se ne razdvaja i ima ujednačenu strukturu. Plus, nema oksidacije i sok traje duže. Spremite ga u zatvorenu posudu i može stajati u hladnjaku i do 48 sati.

Velika je prednost ovakvih sokovnika što će iscijediti i posljednju kap soka iz vašeg voća i povrća, a time će vam uštedjeti novac. Kod hladno prešanih sokovnika za 30% je veća iskoristivost namirnica. Također, možete cijediti čak i svježu travu mladog ječma i pšenice, koprivu i sve ostalo lisnato i vlaknasto povrće što je iznimno zanimljivo za cjelovitu i zdravu prehranu.

Zašto u ponudi imamo samo sokovnike za hladno prešanje?

Uz hladno prešane sokovnike obično dobivate dugotrajno jamstvo, puno tiši rad sokovnika (možete komunicirati s ukućanima i pripremati sok ) i znatno kvalitetniji i dugotrajniji sok. Uz sve to lako održavanje i čišćenje će vam omogučiti da vaš ljubimac bude UVIJEK prisutan na kuhinjskom stolu čeka spreman za novu zabavu sa svim ukućanima.

Ako kupujete sokovnik radi zdravstvenih problema i imate namjeru podizati svoje zdravstveno stanje uz pomoć sirovih sokova ili jednostavno promijeniti način prehrane i provesti proces čišćenja organizma, svakako vam preporučujemo da koristite sokovnike za hladno prešanje.

vrhunski SOKOVNICI na lifeenergy

Tu smo i za najzahtjevnije sokoljupce!

U lifeenergy ponudi izaberite funkcionalan, kvalitetan i naravno fensi ? sokovnik koji ispunjava želje vaše cijele obitelji u izradi sokova od svih vrsta voća, povrća i raznih extra dodataka te namirnica od kojih, prije nego ste nas upoznali, niste ni pomišljali izrađivati sokove.

No svakako valjalo bi ipak odrediti za koju svrhu i koje količine sokova želite raditi.

Razlike modela sokovnika

U svrhu bolje edukacije prije zvanja na naše mobitele pročitajte malo više o 3 grupe različitih skupina tj modela sokovnika na hladno prešanje.

Sokovnici za izradu većih količina sokova

Ovakvi modeli česti su na tržištu i njihova prednost je što uglavnom imaju široki otvor za ubacivanje namirnica (nešto brža priprema namirnica i izrada večih količina sokova). No s obzirom da se radi o modelu (vertikalni sokovnici) u kojima je kamen napravljen tako da prvo na vrhu 'reže' a potom na donjem dijelu 'melje i stišče' namirnice kroz sito takvi sokovnici nisu podobni za izradu sokova od pretežito zelenih i vlaknastih namirnica (npr. samo od celera ili cijelu jednu vreću koprive). Naime, prevelika količina vlakana zagušiti će izlaz za pulpu i time vas natjerati na rastavljanje sokovnika i čišćenje prije daljnjeg nastavka rada. Treba naglasiti da te namirnice možete i dalje koristiti prilikom izrade soka ali samo kao dodatak većim i čvrstim komadima kao mrkve, cikle ili tvrđe jabuke.

ORIGINAL by lifeenergy
150W
garancija 5 godina
info

ORIGINAL sokovnik by lifeenergy

210,00 €

PREDNOSTI
najpovoljniji

DETALJI
ABS kučište crvene boje
BPA free posude za pulpu i sok
sito za bistri sok

ZAKLJUČAK
Najpovoljniji model sa 5 godina garancija u nedostatku dodatnih sita za sladoled i smoothie

VEGAVITA Pro
200W
garancija 5 godina
info

Vegavita PRO sokovnik široki otvor

265,00 €

PREDNOSTI
nešto jači motor
info
dodatna sita
info

DETALJI
ABS kučište srebrno ili crveno
BPA free posude za pulpu i sok
sito za bistri sok i dodatna sita

ZAKLJUČAK
Provjeren model za ugostiteljstvo ili kućne korisnike.

KUVINGS EVO 820
240W
garancija 10 godina
info

Kuvings EVO 820

580,00 €

PREDNOSTI
posebno elegantna i kvalitetna robustna izrada
info
dodatan obruč za brže čišćenje sita
info

DETALJI
ABS kučište gun-metal
BPA free posude za pulpu i sok
sito za bistri sok i dodatna sita

ZAKLJUČAK
Odličan izbor za one koji ne mare za novce a žele super elegantan sokovnik na pultu kuhinje ili šanka.

Sokovnici za izradu zelenih sokova

S obzirom da razna oboljenja i zdravstene tegobe zahtijevaju veću potrebu za sokovima od povrća a posebno od zelenog vlaknastog materijala nasuprot voća sa povišenim šećerima ovakvi modeli sokovnika su u tom slučaju naša preporuka. Sa njima možete doslovno napraviti sok od bilo koje namirnice bilo to i cijela vreća isključivo tek ubrane koprive ili peršiona, celera, blitve, kupusa itd. Naravno da u sokove možete dodati i sve ostale namirnice na koje ste navikli kao mrkva, cikla, limun i slično ali s obzirom da je otvor za ubacivanje namirnica manji od gore navedenih modela, priprema takvih namirnica će vas tražiti ipak nešto više sjeckanja.

OSCAR DA1000
200W
garancija 10 godina
info

Oscar NEO DA-1000 sokovnik

300,00 €

PREDNOSTI
dodatno sito i nastavci
info

DETALJI
ABS kučište crvene, crne, bijele ili srebrne boje
BPA free posude za pulpu i sok

ZAKLJUČAK
Savršen sokovnik za izradu svega, najduže na tržištu

OSCAR DA1200
200W
garancija 10 godina
info

Oscar NEO DA-1200 sokovnik

320,00 €

PREDNOSTI
nešto sporije okretanje 63-75 RPM
info
dodatno sito i nastavci
info

DETALJI
ABS kučište crvene ili srebrne boje
BPA free posude za pulpu i sok
sito za bistri sok i dodatna sita

ZAKLJUČAK
Noviji Oscar model sa nešto drugačijim dizajnom

SLIMMY by greenis
150W
garancija 5 godina
info

SLIMMY Greenis sokovnik

280,00 €

PREDNOSTI
drugačiji 'uzak' dizajn
info

DETALJI
ABS kučište srebrno ili crveno
BPA free posude za pulpu i sok

ZAKLJUČAK
Za sve one koji nemaju mjesta u kuhinji a žele raditi sokove od zelenih vlaknastih namirnica.

Sokovnici za hardcore igrače

U svijetu sokovnika postoje i modeli koji stišću namirnice između dva čelićna vijka koji su tako jako međusobno povezani i stisnuti da:

  • sve zelene listane namirnice lako ulaze i iz njih se izvlači najviše soka od bilo kojeg drugog modela sokovnika
  • sve ostale namirnice se moraju rezati i stiskati guralicom između ta dva vijka, pa je stoga nepodoban za izradu velikih količina sokova od jabuke, mrkve i sličnog

Najduže na tržištu postoji Angel sokovnik koji je izrađen od nehrđajučeg čelika no međutim vrlo skup. Postoji i puno povoljniji model Wellra standardne izrade ali i dalje sa izvedbom dva vijka.

ANGEL serija
Angel 7500 twin-gear sokovnik
1.490,00 €

Angel 5500 twin-gear sokovnik
1.320,00 €

Angel 8500 twin-gear sokovnik
1.820,00 €
WELLRA model
Wellra twin-gear sokovnik
400,00 €
i ručni horizontalni sokovnik
Ručni čelični sokovnik za pšeničnu travu
100,00 €
Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp