Na tržištu postoji ne mali broj sokovnika odgovarajućih „za svaki đep“, iako već svi jako dobro znamo da ono što je jeftinije ne čini nas uvijek i sretnijima. Ako želite iz svake korištene namirnice dobiti najkvalitetnije moguće u vašoj čaši, naša je preporuka da o kupnji sokovnika razmislite kao o dugoročnoj investiciji; u sam proizvod, zdravlje, energiju i sjaj.
Najbolji vodič za kupovinu sokovnika
Ako već ulažete vrijeme na izbor namirnica (organsko voće i povrće) kao i na pripremu soka, ne bi bilo loše da ste sigurni da vam sokovnik koji koristite omogućuje maksimalno iskorištavanje svih nutritivnih vrijednosti organski uzgojenih namirnica.
Jednostavno je, od kvalitete vašeg sokovnika ovisi i kvaliteta vašeg soka.
Općenito govoreći, postoje dvije glavne kategorije sokovnika – centrifugalni i sokovnici za hladno prešanje. Koliko god centrifugalni sokovnici bili kvalitetni, atraktivni ili pouzdani – o njima ćemo govoriti samo radi usporedbe kvalitete soka i dugotrajnog korištenja sokovnika u vašoj kuhinji.
Razlika između centrifugalnih sokovnika i onih za hladno prešanje
Centrifugalni sokovnici su proširenija opcija, ima ih za kupiti u malo većim trgovinama i znatno su pristupačniji dok su sokovnici za hladno prešanje obično skuplji.
Centrifugalni sokovnici
Centrifugalni sokovnici obično imaju veće otvore za voće i povrće što znači da ih ne morate previše usitnjavati prije pripremanja soka i tako si uštedite vrijeme. Prednost im je i njihova brzina izrade soka. Rade na principu usitnjavanja sastojaka uz pomoć zupčanih oštrica i potom centrifugalna sila odvaja sok od pulpe. Pulpa se odbacuje u odvojeni spremnik automatski i odvaja se sok.
Takvom pripremom soka i zagrijavanjem uništavaju se velike količine hranjivih i ljekovitih sastojaka iz voća i povrća koje cijedite. Prilično su glasni i usitnjavanje uzrokuje znatno bržu oksidaciju soka, dakle „osiguravaju“ nižu kvalitetu cijeđenog soka. Takve je sokove najbolje popiti odmah nakon pripremanja jer tada imaju najviše nutritivnih vrijednosti, najboljeg su okusa i boje. Naime, sok koji se cijedi pomoću ovakvih sokovnika se zbog pjenastog nusproizvoda lako kvari. Nedostatci se odnose i na nemogućnost kvalitetnog cijeđenja soka iz tvrdog zelenog povrća te pšeničnih i bobičastih plodova.
Sokovnici za hladno prešanje
Takvi sokovnici pripremaju sok uz pomoću svrdla koje se lagano rotira i protiskuje sok kroz propusnu mrežicu. Pripremanjem sokova sa sokovnikom za hladno prešanje maksimalno su očuvani nutritivni elementi, vitamini, minerali i enzimi iz cijeđenih namirnica. Hladno cijeđeni sok se ne razdvaja i ima ujednačenu strukturu. Plus, nema oksidacije i sok traje duže. Spremite ga u zatvorenu posudu i može stajati u hladnjaku i do 48 sati.
Velika je prednost ovakvih sokovnika što će iscijediti i posljednju kap soka iz vašeg voća i povrća, a time će vam uštedjeti novac. Kod hladno prešanih sokovnika za 30% je veća iskoristivost namirnica. Također, možete cijediti čak i svježu travu mladog ječma i pšenice, koprivu i sve ostalo lisnato i vlaknasto povrće što je iznimno zanimljivo za cjelovitu i zdravu prehranu.
Zašto u ponudi imamo samo sokovnike za hladno prešanje?
Uz hladno prešane sokovnike obično dobivate dugotrajno jamstvo, puno tiši rad sokovnika (možete komunicirati s ukućanima i pripremati sok ) i znatno kvalitetniji i dugotrajniji sok. Uz sve to lako održavanje i čišćenje će vam omogučiti da vaš ljubimac bude UVIJEK prisutan na kuhinjskom stolu čeka spreman za novu zabavu sa svim ukućanima.
Ako kupujete sokovnik radi zdravstvenih problema i imate namjeru podizati svoje zdravstveno stanje uz pomoć sirovih sokova ili jednostavno promijeniti način prehrane i provesti proces čišćenja organizma, svakako vam preporučujemo da koristite sokovnike za hladno prešanje.
vrhunski SOKOVNICI na lifeenergy
Tu smo i za najzahtjevnije sokoljupce!
U lifeenergy ponudi izaberite funkcionalan, kvalitetan i naravno fensi ? sokovnik koji ispunjava želje vaše cijele obitelji u izradi sokova od svih vrsta voća, povrća i raznih extra dodataka te namirnica od kojih, prije nego ste nas upoznali, niste ni pomišljali izrađivati sokove.
No svakako valjalo bi ipak odrediti za koju svrhu i koje količine sokova želite raditi.
Razlike modela sokovnika
U svrhu bolje edukacije prije zvanja na naše mobitele pročitajte malo više o 3 grupe različitih skupina tj modela sokovnika na hladno prešanje.
Sokovnici za izradu većih količina sokova
Ovakvi modeli česti su na tržištu i njihova prednost je što uglavnom imaju široki otvor za ubacivanje namirnica (nešto brža priprema namirnica i izrada večih količina sokova). No s obzirom da se radi o modelu (vertikalni sokovnici) u kojima je kamen napravljen tako da prvo na vrhu 'reže' a potom na donjem dijelu 'melje i stišče' namirnice kroz sito takvi sokovnici nisu podobni za izradu sokova od pretežito zelenih i vlaknastih namirnica (npr. samo od celera ili cijelu jednu vreću koprive). Naime, prevelika količina vlakana zagušiti će izlaz za pulpu i time vas natjerati na rastavljanje sokovnika i čišćenje prije daljnjeg nastavka rada. Treba naglasiti da te namirnice možete i dalje koristiti prilikom izrade soka ali samo kao dodatak većim i čvrstim komadima kao mrkve, cikle ili tvrđe jabuke.
150W
garancija 5 godina
info
PREDNOSTI
najpovoljniji
DETALJI
ABS kučište crvene boje
BPA free posude za pulpu i sok
sito za bistri sok
ZAKLJUČAK
Najpovoljniji model sa 5 godina garancija u nedostatku dodatnih sita za sladoled i smoothie
200W
garancija 5 godina
info
PREDNOSTI
nešto jači motor
info
dodatna sita
info
DETALJI
ABS kučište srebrno ili crveno
BPA free posude za pulpu i sok
sito za bistri sok i dodatna sita
ZAKLJUČAK
Provjeren model za ugostiteljstvo ili kućne korisnike.
240W
garancija 10 godina
info
PREDNOSTI
posebno elegantna i kvalitetna robustna izrada
info
dodatan obruč za brže čišćenje sita
info
DETALJI
ABS kučište gun-metal
BPA free posude za pulpu i sok
sito za bistri sok i dodatna sita
ZAKLJUČAK
Odličan izbor za one koji ne mare za novce a žele super elegantan sokovnik na pultu kuhinje ili šanka.
Sokovnici za izradu zelenih sokova
S obzirom da razna oboljenja i zdravstene tegobe zahtijevaju veću potrebu za sokovima od povrća a posebno od zelenog vlaknastog materijala nasuprot voća sa povišenim šećerima ovakvi modeli sokovnika su u tom slučaju naša preporuka. Sa njima možete doslovno napraviti sok od bilo koje namirnice bilo to i cijela vreća isključivo tek ubrane koprive ili peršiona, celera, blitve, kupusa itd. Naravno da u sokove možete dodati i sve ostale namirnice na koje ste navikli kao mrkva, cikla, limun i slično ali s obzirom da je otvor za ubacivanje namirnica manji od gore navedenih modela, priprema takvih namirnica će vas tražiti ipak nešto više sjeckanja.
200W
garancija 10 godina
info
PREDNOSTI
dodatno sito i nastavci
info
DETALJI
ABS kučište crvene, crne, bijele ili srebrne boje
BPA free posude za pulpu i sok
ZAKLJUČAK
Savršen sokovnik za izradu svega, najduže na tržištu
Sokovnici za hardcore igrače
U svijetu sokovnika postoje i modeli koji stišću namirnice između dva čelićna vijka koji su tako jako međusobno povezani i stisnuti da:
- sve zelene listane namirnice lako ulaze i iz njih se izvlači najviše soka od bilo kojeg drugog modela sokovnika
- sve ostale namirnice se moraju rezati i stiskati guralicom između ta dva vijka, pa je stoga nepodoban za izradu velikih količina sokova od jabuke, mrkve i sličnog
Najduže na tržištu postoji Angel sokovnik koji je izrađen od nehrđajučeg čelika no međutim vrlo skup. Postoji i puno povoljniji model Wellra standardne izrade ali i dalje sa izvedbom dva vijka.