Koje začine koristiti u pripremanju smoothie-a



Začini su poseban dodatak u pripremanju napitaka. Oni mogu pojačati okus, promijeniti boju ili dodati miris. Važno je da ne pretjerate u doziranju, te da naučite koji se začini mogu miješati. Kao u pripremi hrane tako i napici mogu dobiti novo ruho upravo dodajući svježe ili sušene začine.


Vrste začina koji se dodaju u smoothie

Mirisni začini

Ovi začini daju napicima slatkasti miris, a najpoznatiji su: kardamon, klinčić, muškatni oraščić, piment, borovica.

Ljuti začini

Oni stimuliraju nepce i jačeg su okusa, tako da njih dodajete po vlastitoj procijeni. Najpoznatiji su: čili, kajenska paprika, mljevena paprika te papar.

Oni se koriste ne samo radi nutritivnih vrijednosti, već i radi dekoracije i vizualnog efekta. To su recimo šafran i kurkuma.

Začini koji se najčešće koriste za pripremu napitaka

Anis dolazi u obliku sjemenki ili mljeven. Koristi se u pripremanju različitih umaka, ali i slastica poput voćnih smoothieja. Miriše ugodno i svježe. Anis poboljšava probavu, potiče iskašljavanje, sprječava rast bakterija, zaustavlja grčeve, ima afrodizijačka svojstva i smanjuje upale.

Cimet se koristi ili u štapićima ili mljeveni. Odlično odgovara toplim napicima, smoothiejima od voća, pogotovo od jabuke i banane. Cimet smanjuje srčana oboljenja i dijabetes za gotovo 23 posto. Također pomaže kod upala i infekcija, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju, te usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija.

Čili se dodaje ili svjež ili mljeven u egzotične napitke. Izrazito je oštrog okusa, a najveći ljubitelji ovog začina su Vijetnamci, Meksikanci i Mađari. Djeluje antiupalno, sprječava bol, potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava, poboljšava probavu, boosta naš imunitet i potiče detoksikaciju i mršavljenje.

Đumbir se može koristiti ili svjež ili mljeven. Odlično ide uz sve vrste voća i voćnih napitaka. Obiluje raznim mineralima i vitaminima, potiče probavu, liječi protiv mučnine, poboljšava raspoloženje, potiče detiksikaciju, cirkulaciju i mršavljenje.

Klinčić se u obliku cijelih sjemenki može dodati u tople napitke i smoothie. Klinčić može smanjiti razinu šećera u krvi. Također ima antioksidantna svojstva.

Vanilija se dodaje za pojačavanje mirisa i okusa. Može se koristiti svježa u obliku mahune ili gotovog praška.

Ako zaista pazite na unos namirnica i poboljšavanje vašeg imuniteta, preporučujemo da u vaše omiljene voćne ili povrtne napitke, svakako dodajete začina po potrebama i željama.

Andrea

Andrea

manager at CookBook
CookBook inovativna je aplikacija na svijetu koja povezuje sve kontinente i države. Korisnici mogu jednostavno pretraživati originalne recepte sa 6 kontinenata. Ova jedinstvena aplikacija besplatna je za korisnike i osim pretraživanja recepata po državama, omogucava i dodatne sadržaje poput online radionica, video recepata, vegeterijanskih i veganskih jela, kao i recepata za djecu i kucne ljubimce. Aplikacija je namijenjena svima, od pocetnika do profesionalnih kuhara.
Andrea

Zadnje od Andrea ( pogledaj sve objave)

Andrea
Budi COOL i komentiraj
Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp