Objavljeno u
Andrea.Začini su poseban dodatak u pripremanju napitaka. Oni mogu pojačati okus, promijeniti boju ili dodati miris. Važno je da ne pretjerate u doziranju, te da naučite koji se začini mogu miješati. Kao u pripremi hrane tako i napici mogu dobiti novo ruho upravo dodajući svježe ili sušene začine.
Vrste začina koji se dodaju u smoothie
Mirisni začini
Ovi začini daju napicima slatkasti miris, a najpoznatiji su: kardamon, klinčić, muškatni oraščić, piment, borovica.
Ljuti začini
Oni stimuliraju nepce i jačeg su okusa, tako da njih dodajete po vlastitoj procijeni. Najpoznatiji su: čili, kajenska paprika, mljevena paprika te papar.
Oni se koriste ne samo radi nutritivnih vrijednosti, već i radi dekoracije i vizualnog efekta. To su recimo šafran i kurkuma.
Začini koji se najčešće koriste za pripremu napitaka
Anis dolazi u obliku sjemenki ili mljeven. Koristi se u pripremanju različitih umaka, ali i slastica poput voćnih smoothieja. Miriše ugodno i svježe. Anis poboljšava probavu, potiče iskašljavanje, sprječava rast bakterija, zaustavlja grčeve, ima afrodizijačka svojstva i smanjuje upale.
Cimet se koristi ili u štapićima ili mljeveni. Odlično odgovara toplim napicima, smoothiejima od voća, pogotovo od jabuke i banane. Cimet smanjuje srčana oboljenja i dijabetes za gotovo 23 posto. Također pomaže kod upala i infekcija, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju, te usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija.
Čili se dodaje ili svjež ili mljeven u egzotične napitke. Izrazito je oštrog okusa, a najveći ljubitelji ovog začina su Vijetnamci, Meksikanci i Mađari. Djeluje antiupalno, sprječava bol, potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava, poboljšava probavu, boosta naš imunitet i potiče detoksikaciju i mršavljenje.
Đumbir se može koristiti ili svjež ili mljeven. Odlično ide uz sve vrste voća i voćnih napitaka. Obiluje raznim mineralima i vitaminima, potiče probavu, liječi protiv mučnine, poboljšava raspoloženje, potiče detiksikaciju, cirkulaciju i mršavljenje.
Klinčić se u obliku cijelih sjemenki može dodati u tople napitke i smoothie. Klinčić može smanjiti razinu šećera u krvi. Također ima antioksidantna svojstva.
Vanilija se dodaje za pojačavanje mirisa i okusa. Može se koristiti svježa u obliku mahune ili gotovog praška.
Ako zaista pazite na unos namirnica i poboljšavanje vašeg imuniteta, preporučujemo da u vaše omiljene voćne ili povrtne napitke, svakako dodajete začina po potrebama i željama.