Hladno prešana ulja u kućnoj radinosti

Industrijska ulja, za razliku od hladno prešanih ulja, imjua puno konzervansa koji sprječavaju oksidaciju, loš zadah, produžavaju rok trajanja ulja i zadržavaju okus, miris i druga svojstva. Iako nam je svima cilj kupnja prirodnog, svježeg ulja, vjerojatnije je da ćemo kupiti nešto što je prije izvjesnog vremena iscijeđeno i dodano puno kemijskih tvari kako bi izgledalo čim svježije i ukusnije. Ulje postaje užeglo nakon nekog vremena i nitko ne bi trebao vjerovati da je ulje koje se može kupiti u lokalnoj trgovini bez ikakve kemikalije.

Tvari koje se obično koriste za preradu nafte kao heksan, natrijev hidroksid (kaustična soda) ili fosforna kiselina. Iako je teško zamisliti, to je moderni proces dobivanja ulja iz sjemena. Osim toga, svi ti procesi zahtijevaju temperature do 300 stupnjeva Celzija. Temperatura iznad 50°C uništava vitamine, minerale, enzime, dobre masti itd.

Kao što voće i povrće ima puno prednosti za ljudsko zdravlje, jer pruža bitne vitamine, minerale i enzime, te jača vaš imunološki sustav, također ima i ulje iz raznih sjemena i orašastih plodova. Ono sadrži mnogo elemenata koji mogu potaknuti imuni sustav ili obnoviti naše tijelo i popraviti oštećene stanice. Stoga svakodnevno na raspolaganju možete imati najbolji lijek koji možete zamisliti, 7 dana u tjednu.

Stoga je svježe i prirodno ulje iz kvalitetnih sjemenki isto tako dragocjeno za zdravlje ljudi kao i svježe voće i povrće. Osim toga, ulje je kao izvor „dobrih masti” i proteina bitno za vaše srce, cirkulaciju i stanice. Dakle, pokušajte jesti što prirodnije možete i izbjeći prerađeno (rafinirano) ulje, koje može izgledati ljepše i imati bolji okus, ali nema bitne tvari za kojima vaše tijelo žudi. Takva ulja imaju puno kemikalija koje mogu Vašem tijelu nanijeti nepopravljivu štetu.

PREDNOSTI HLADNO PREŠANIH ULJA

Hladno prešano ulje može se koristiti kao dodatak prehrani, za kuhanje, u preljevima za salatu, marinadama, pekarskim proizvodima; za njegu kože, masaže, aromaterapiju, u kozmetici itd. Jeste li čuli da hladno prešano ulje može poboljšati vaše opće zdravstveno stanje i kvalitetu života? Za one koji traže optimalno zdravlje sva hladno prešana ulja su također zanimljiva , ali ona moraju biti svježa. Budući da sadrže rijetke tvari, imaju mnogo nevjerojatnih učinaka u liječenju ili ublažavanju različitih bolesti i stanja. Željeli bismo vam dati neke savjete o tome zašto su ulja zbog svojih svojstava posebno zanimljiva:

  • Suncokretovo ulje ima visoki sadržaj lecitina, što ga čini idealnim za vaš živčani sustav. Sadrži značajne količine vitamina A, D i E i nekih višestruko nezasićenih masnih kiselina koje pomažu u smanjivanju kolesterola. Umiruje kožu, održava zdrav i mladenački izgled te osigurava jake kosti u kasnijim godinama. Također sadrži minerale i ostale tvari koje poboljšavaju imunološki odgovor i reguliraju hormone.
  • Laneno ulje je tekuće zlato. Najvrednije među uljima, dok je najosjetljivije na oksidaciju. Stoga se mora konzumirati svježe ako je moguće. Izvrsne karakteristike ima jer je prirodni izvor polinezasićenih masnih kiselina, kao što su linolna kiselina (LA) i alfa linolenske kiseline (ALA), koja je sirovina za formiranje Omega 3, za koju je poznato da smanjuje otekline i upale u tijelu. Laneno ulje je jedino ulje koje ima više Omega 3 od Omega 6 masnoća. Zato je odlično za regulaciju ravnoteže masnoća u prehrani. Kako pomaže u dostavi kisika u stanice, ono se koristi kao jedino ulje u Gersonovoj terapiji te je temelj uljno-proteinske terapije po doktorici Budwig. Obje terapije imaju vrlo dobre rezultate u liječenju raka i više kroničnih bolesti. Koristi se za liječenje reumatoidnog artritisa i visokog kolesterola. Ispitano je u liječenju osteoartritisa, anksioznosti, benigne prostate, hiperplazije, vaginalnih infekcija, suhih očiju, ateroskleroze, visokog krvnog tlaka i drugih kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i ADHD. Neki koriste laneno ulje kao laksativ za mršavljenje ili za sprječavanje raka dojke i raka prostate. Laneno ulje smiruje kožu, pomaže pri zacjeljenju i omekšavanju tvrde kože.
  • Za bundevino ulje poznato je da ima velik utjecaj na prostatu i da je dobar lijek za ljude s visokim razinama kolesterola. Bundevino ulje se koristi za liječenje cistitisa, pomaže bubrezima, ublažava artritis, povećava proizvodnju mlijeka kod dojilja itd. Ono sadrži mnogo korisnih masnih kiselina i biljnih sterola te je prirodni lijek za reproduktivne organe i mokraćni sustav. Poznato je da utječe na bubrežnu pijesak i stvaranja kamenaca smanjenjem razine određenih tvari koje utječu na formiranje kamena. Koristi se za gastritis i eliminiranje crijevnih parazita – glista i trakavica. Masne kiseline i biljni steroli također utječu na sniženje lošeg LDL-kolesterola i povećavaju udio lipoproteina visoke gustoće (HDL) – dobrog kolesterola. Sadrži visoke razine vitamina A i E, koji su neophodni za vašu kožu.
  • Orahovo ulje ima važnu ulogu u održavanju prohodnih krvnih žila, a također je vrlo bogato mineralima u tragovima, kao što su selen, magnezij, cink, fosfor, željezo, kalcij itd. Regulira sve funkcije u tijelu, sadrži puno Omega 3, vitamina B1, niacina, vitamina E i melatonina. Konzumiranje poboljšava opće zdravlje i jača odgovor imunološkog sustava. Orahovo ulje radi čuda na vašoj kosi, jer ona raste brže te je jača i sjajnija. Usporava proces starenja i jača tjelesne funkcije te uz pomoć antioksidanata neutralizira slobodne radikale i sprječava oštećenje stanica. U kuhinji se koristi kao preljev za salate i marinade.
  • Konopljino ulje može spriječiti ili prevladati mnoge ozbiljne bolesti. Najdragocjenije komponente su Omega 3 (alfa-linolenska kiselina), 6 (linolna kiselina) i 9 mono- i polinezasićene masne kiseline, koje su u konopljinom ulju u savršenom omjeru. Također sadrži i rijedak protein globulin edestin, koji je vrlo sličan globulinu, koji se nalazi u ljudskoj krvnoj plazmi. Koristi se za liječenje bolesti pluća – astme ili tuberkuloze, kožnih bolesti kao što su ekcem ili kožni osip, gubitka kose, neplodnosti, pobačaja, sindroma iritabilnih crijeva, kolitisa, artritisa itd.)

Šta sve možete prešati i dobiti hladno prešana ulja?