Autofagija



Mi se bavimo i preporučujemo sirovojelstvo koje uključuje prehranu isključivo voćem i povrćem i to bez termičke obrade. Znajući da je to mnogima nedostižno ili preagresivna metoda ovim člankon želimo potaknuti SVE i mesojede i vegane i svejede i nejede na jedan znanstveni pristup prema postu i prehrani.

Za početak - post kao vjerski čin?

U većini vjerskih spisa čovjek kao biće imao je spoznaju o vrijednosti i učinkovitosti posta tj odricanja od hrane i pića. U judeokršćanstvu čak je i vrlo poželjno i preporučljivo na duže staze za pravi duhovni rast i odnos sa Ocem, Stvoriteljem svega vidljivog i nevidljivog, odricati se ne samo od hrane nego i od mnogo drugih stvari koje nas drže u ropstvu grijeha požude, neumjerenosti i bunta. Pogotovo kada to vjernik čini svjesno i u iskrenoj ljubavi prema Gospodinu, onaj koji posti ne samo da ima fizičke učinke na tijelo nego i duhovne jer se u ljubavi približava svom Ocu, manje osuđuje, manje strahuje, ne uzdiže se i ne ponosi svojim 'zdravljem', a najbitnije je što vlada samim sobom!

No ovim člankom želimo se zadržati uglavnom na posebnosti koje post a kasnije i pravilnija prehrana pogoduje našem organizmu na fizičkoj razini.

Autofagija

Japanac Yoshinori Ohsumi dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu 2016. Cijeli proces 'servisiranja stanica' u našem organizmu prirodno je ustanovljen na način da uglavnom u nedostatku hranjivih tvari stanice nakon nekog vremena počinju se generirati iz pohranjenih zaliha i to uglavnom 'pokvarenih' i odumrlih stanica.

To u suštini znači ukratko da ukoliko osoba jede uglavnom biljnu hranu, a meso i jače proteine jednom tjedno ili mjesećno kako je to i bilo od davnina pa čak i do vrlo nedavno (naši roditelji svi odreda uglavnom su oskudijevali u mesnoj prehrani i smatralo se to velikim bogatstvom) tada se u organizmu i crijevima ne stvaraju zalihe i kiseline koje pogoduju nastanku tumora i svih ostalih oboljenja. Pogotovo ako k tome se i ne večera nakon 18h i doručkuje tek u 10h te tako produlji proces autofahije preko noći.

No, suvremen čovjek u svojoj prehrani svakodnevno koristi meso, kruh, kavu, šećere raznih vrsta te pregršt otrova putem raznih E dodataka u hrani kao i cigaretama. Takvom prehranom proces autofahije se doslovno NIKAD ne pokrene u organizmu i pitanje je samo trenutka kada će takav organizam oboljeti nekom autoimunom bolešču, tumorom ili raznim glavoboljama, prehladama, alergijama, upalama te potom posegnuti za medicinskim pripravcima u ruke onih kojima je u interesu da prethodno NIKAD ne saznaju za proces autofagije.

Ukratko i najlakše - pogledajte iskustvo jednog youtuber-a koji je imao problema sa 'zujanjem u ušima' te saznao za post. Isplati se pogledati do kraja, čak i ako ste sirovojelac jer mnogi od nas nisu čuli znanstvenu podlogu posta.

 

Postovi i biljna prehrana

Kako nitko od nas zapravo ne voli nagle i vrlo rigorozne promjene u žvotu, jedan od vrlo atraktivnih načina za postepeni prelazak na idealnu prehranu uz post i dnevni proces autofagije u organizmu jeste prehrana sirovim voćem, povrćem, orašastim plodovima i raznim sokovima i smoothie napitcima. O tome smo više pisali na našem blogu već, ali ukratko:

  • salate na razne načine
    upotrijebite sve što možete pomisliti staviti u salate da je učinite ljepšom, kreativnijom, zasitnijom - slobodno se odvažite i vrlo brzo postati će vam finije kao obrok nego bilo koji sendvič
  • dnevno cijeđeni sokovi
    pogotovo od zelenog povrća, omogućuju vrlo velik unos raznih esencijalnih aminokiselina i ulja bez kuhanja i opterećenja probave
  • smoothie napitci
    uglavnom služe kao zadovoljenje potrebe za slatkim jer u mnogim receptima pronaći će te zrele banane, avokado, suhe šljive ili smokve, a možete doslovno kombinirati što god zamislite jer snažan blender će sve samljeti na način da će te također manje opteretiti probavu a sve te razne sastojke 'pojesti' sirove sa svim njihovim nutritivnim vrijednostima bez da vam budu gorke, lošeg okusa i slično jer će te ih 'kamuflirati'

Nama jako zanimljiv prilog za mnoge svejede:

 

Metode liječenja za već teža oboljenja

Slijedeći primjeri nisu primjeri nekog posebnog otkrića nego nadahnuća koja govore isto ono što nam govori već i knjiga Postanka (rajsko voće i povrće) i post i odricanja proroka i vjernika u cijelom Starom i Novom Zavjetu.

Najdraži nam primjer je Sveta Hildergard i njena 'Božja ljekarna'. Sveta Hildegarda iz Bingena, rođena 1098. godine u Njemačkoj, bila je veoma značajna žena svojega doba. Ova benediktinska proročica, književnica i skladateljica napisala je brojna vrijedna dijela iz područja medicine, psihologije, poezije, glazbe, teologije, psihoterapije i božanskih vizija. Njene recepture bile su tajne 800 godina, dok liječnik dr. Gottfried Hertzka, bježeći od nacista, nije došao u Konstanz

Vrlo poznat je i Rudolf Breuss (1899-1990) naturopat koji je razvio metodu terapeutskog gladovanja poznatu pod nazivom ''Totalna terapija'. Autor je knjige ''Rak, leukemija i druge prividno neizlječive bolesti''. U knjizi navodi da je njegovom metodom do 1980. godine izliječeno više od 40.000 bolesnih od raka i drugih teških bolesti.

Tu je i 'Gersonova metoda' poseban prehrambeni režim koji je razvio dvadesetih godina prošlog stoljeća Max Gerson, njemački liječnik, rođen 1881. na području današnje Poljske.

 

Budi COOL i komentiraj
Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp