D2 nastavak pretvara Piteba ekspeler za ulje u alat za obradu svježih ulja od maslina ili u pravi mlinac za kavu.
Od većine maslina možete proizvesti izvrsnu pastu od maslina, a od nekih sorti čak možete proizvesti ulje u samo jednom koraku. Piteba vam ne može dati savjet o najboljim sortama maslina. Na vama je da testirate i vidite je li metoda proizvodnje ulja u 1 koraku ili proizvodnja paste od maslina primjenjiva na vaše masline. Najčešće možete dobiti direktno ulje od starih sorti, ne od novijih oblica.
MASLINE:
- Od maslina s velikom jezgrom i manjim mesom možete iscijediti ulje u jednom koraku (stare sorte i divlje masline)
- Melje sve masline uključujući i jezgru u pastu iz koje istiskujete ulje presom
KAVA:
- Pretvara prešu u mlinac za kavu
- Kvaliteta espresso kave
Proizvodnja maslinovog ULJA:
Koristite potpuno zrele maslinove (uključujući i jezgru)
Zamijenite standardni čep (D1) sa D2 nastavkom. Provjerite je li RAVNA PODLOŠKA postavljena u čep. Čvrsto zategnite poklopac na kavezu za prešu kako biste bili sigurni da je podloška u kapici čvrsto pričvršćena na kavez za prešu. Ostavlja taman dovoljno prostora da se vijak okrene. Umetnite vijak za podešavanje (kao što se koristi za standardnu kapicu).
Početna postavka vijka za podešavanje: izlaz potpuno otvoren.
- Napunite bocu plamenika parafinskim uljem i zapalite plamenik. Plamenik se koristi prilikom prešanja maslina.
- Zagrijte prešu 20 minuta.
- Stavite šalicu pod prešu.
- Provjerite jesu li masline koje želite prešati na sobnoj temperaturi.
- Redovno punite prešu dok okrećete ručicu. Koristite svježe potpuno zrele masline, uključujući koštice i po mogućnosti također malo suhog lišća masline.
- Ugurajte masline štapom u vijak. Nemojte prepuniti puž jer previše pulpe u kavezu preše blokira protok ulja.
- Kad prešani kolač izađe iz poklopca, lagano zategnite vijak za podešavanje do optimalnog izvlačenja.
- Lagano olabavite vijak za podešavanje čim kolač ne napusti poklopac (blokiran). Potrebno je malo vježbe da se pronađe najbolja postavka.
Proizvodnja PASTE od maslina:
Koristite potpuno zrele uljne masline (uključujući jezgru)
Zamijenite standardni poklopac (D1) sa D2 kapom. Provjerite je li ravna podloška postavljena u čep. Zategnite čep na kavezu za prešu. Na taj je način podloška u kapici čvrsto pričvršćena na kavez za prešu, ostavljajući dovoljno prostora da se vijak može okretati. Umetnite vijak za podešavanje.
Početna postavka vijka za podešavanje: izlaz potpuno otvoren. Nemojte koristiti plamenik.
- Prešu redovito punite svježim potpuno zrelim maslinama, uključujući koštice, tijekom okretanja poluge.
- Utisnite masline u vijak štapom.
- Proizvedenu pastu treba zagrijati (27°C) i miješati tijekom app. 1 sat (malaksacija).
- Obradite pastu prešom za pastu od maslina.
Piteba ekspeler za ulje ne može se koristiti za izdvajanje ulja iz ove paste.
MLJEVENJE KAVE
- Zamijenite standardni poklopac (D1) prema D2 kapici. Provjerite je li PLOŠKA U OBLIKU L (s rubom) postavlja se u čep (rubna strana okrenuta prema kavezu za prešu). Zategnite čep na kavezu za prešu. Podloška u poklopcu pričvršćena je na kavez za prešu, ostavljajući nešto više prostora između vijka i podloške nego kada se koristi ravna podloška.
- Nemojte koristiti plamenik.
- Nemojte koristiti vijak za podešavanje.
- Za ekstra fino mljevenje: sameljite 2x.
SAVJET: Olabavite čep za grublje mljevenje.
Uzmi dodatno i nadopuni asortiman
-
PITEBA ručna preša za ulje
134,00 € -
PITEBA set za montažu
30,00 €
Dodatne informacije
Zemlja porijekla | Nizozemska |
---|---|
Dostava iz | Hrvatska |