Stomatolog savjetuje: oralni tuš zamjena za zubni konac!



Da, točno ste pročitali: stomatolog sam i predlažem da oralni tuš zamijeni vaš zubni konac!

Kada savjetujem svojim klijentima da prestanu upotrebljavati zubni konac obično me gledaju kao da sam lud. Uvriježeno uvjerenje je da čišćenje desni zubnim koncem je bitno za njihovo zdravlje. Nažalost, to nije tako.

Kao što svi imamo to iskustvo velika količina komadića hrane zaglavi se između zuba nakon jela. Tradicionalno smo naučili da upotrebljavamo čačkalice ili još bolje tanak konac za uklanjanje istih. Budući da radi svoj posao, dovoljno.

Međutim, kada je riječ o uklanjanju bakterija iz dubine ispod zubnog mesa, obje metode nemaju svoj učinak. Jednostavni šećeri i ugljikohidrati hrane cijelu nakupinu bakterija i umnožiti se ispod linije desni. Zašto nas to treba zabrinjavati? Izgradnja patogenih (loših) bakterija u ustima dovode do bolesti desni, šupljina i korijenskih kanala, a može se smatrati i faktorom rizika za razne bolesti po cijelom tijelu.

Da bi imali i održali pravilno oralno (i cjelovito) zdravlje, trebamo ukloniti ove patogene bakterije iz usta.

Opasnosti patogenih bakterija

Patogene bakterije rastu i razmnožavaju se u džepovima ispod naših desni. Džep, baš kao što i zvuči, je prostor između desni i zuba. Mnogi od nas čak ni ne shvaćaju da imamo ove džepove, ali godine plaka uzrokovale su naše linije desni da se povuku iz naših zuba i oblikuju ove prostore. Ovi džepovi postaju idealno uzgojno tlo za patogene (anaerobne) bakterije koje rastu i reproduciraju jer je to toplo i bogato hranjivo okruženje bez kisika.

Ako ove patogene bakterije rastu izvan kontrole i uđu u naš krv, mogu u našem tijelu uzrokovati razne upale. Kronična upala bilo kojeg izvora dovodi do kronične bolesti. Nedovoljna higijena brige za zdravlje desni može nas dovesti do ozbiljnih medicinskih problema kao što su bolesti srca, dijabetes, prijevremeni porod, alzheimer, pa čak i upalni karcinom poput raka dojke i pankreasa.

Kod stomatologa uvijek možete ove naslage i džepove punih bakterija razbiti s antimikrobnim sredstvima ali nakon toga obavezno je održavanje higijene! Nemojte se prevariti, zubni konac nije odgovor!

Zašto oralni vodeni tuševi?

Predlažem da svi moji pacijenti, umjesto zubnim koncem, svakodnevno upotrebljavaju vodeni oralni tuš!

Oralni vodeni tuš koristi jednostavan princip tlačnog pulsirajućeg vodenog vala koji pod pritiskom dopire do svake pore zmeđu zubiju i masira svu liniju desni i rješava džepove u mesu. Kao rezultat toga, štetne duboke parodontne džepne bakterije koje se inače ne mogu dosegnuti četkanjem ili zubnim koncem, ispiru se i uklanjaju.

Dodavanje oralnog vodenog tuša u jutarnju ili večernju rutinu pomaže u borbi protiv svih bolesti desni, pomažu u kontroli gingivitisa, smanjenju incidenata krvarenja desni i poboljšanju lošeg daha.

Zato samo naprijed, odbacite konac sa zdravim osmijehom, znajući da postoji puno bolja alternativa.

Dr Ivan Georgijev, Dental Plazza

Budi COOL i komentiraj
Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp