Go Back

Fokača sa hrskavom korom od maslinovog ulja

Ne zahtijeva mikser ili komplicirano oblikovanje.
Prep Time 30 minutes
Vrijeme fermentiranja 14 hours 30 minutes
Total Time 15 hours

Equipment

  • Fermenter
  • dvije okrugle posude od 20 cm ili jedna pravokutna posuda od 20 x 40 cm obložena papirom za pečenje ili neljepljiva
  • zdjela za miksanje
  • ručna kuhača za tijesto

Ingredients
  

Starter tijesto

  • 80 g višenamjensko brašno neizbijeljeno (pola šalice)
  • 1/4 žlica kvasac instant
  • 1/3 šalica voda topla

Glavno tijesto

  • 360 g višenamjensko brašno neizbijeljeno (dvije i pol šalice)
  • 3,2 g kvasac instant (1 žlica)
  • 300 ml voda topla
  • 6 g sol (1 žličica)

Preljev

  • 55 ml maslinovo ulje
  • 3 g sol (pola žličice)
  • 1-2 svežanj ružmarina svježi

Instructions
 

Početno tijesto

  • Pripremite fermetner, napunite posudicu s vodom do pola i postavite temperaturu na 24 ºC
  • U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke dok sve ne postane glatka konzistencija gustog tijesta
  • Ostružite tijesto sa stijenke zdjele i stavite zdjelu u uređaj za fermentaciju na 12 sati

Glavno tijesto

  • Postavite uređaj na 27 ºC a prije provjerite je li posudica za vodu potpuno napunjena
  • Dodajte sada sve ostale sastojke za tijesto u zdjelu s već fermentiranim početnim tijestom i dobro promiješajte kuhačom. Tijesto bi trebalo biti jako mokro i ljepljivo.
  • Ostružite stranice zdjele i stavite zdjelu s tijestom u uređaj da se diže ukupno 2 sata.

Presavijanje tijesta

  • Tijekom 2-satnog dizanja presavijte tijesto tri puta idealno u razmaku od oko 30 minuta
  • Svaki put koristite nauljenu lopaticu da nježno podignetei presavijete dijelove tijesta
  • Okrenite zdjelu za 90 stupnjeva nakon svakog presavijanja

Priprema za pečenje

  • Zagrijte pećnicu na 260 ºC i stavite rešetku u donju trećinu pećnice
  • Ako vaše tave nemaju neprianjajući sloj, obložite dno papirom za pečenje
  • Ulijte polovicu maslinovog ulja u tave i ravnomjerno rasporedite po stijenkama i dnu
  • Ako koristite dvije okrugle posude od 20 cm, ostružite ljepljivo tijesto na lagano pobrašnjenu (ili nauljenu) površinu
  • Nauljenim oštrim nožem podijelite tijesto na dvije polovice
  • Nauljenim rukama nježno podvijte rubove kako biste oblikovali dvije lopte tijesta
  • Svaku loptu stavite u okrugli pleh, okrenite da se premaže maslinovim uljem i ostavite da odstoji 10 minuta
  • Alternativno, ako koristite jednu tepsiju od 20 x 40 cm, sastružite tijesto na nauljenu tepsiju .Odozgo premažite s malo maslinovog ulja i ostavite da odstoji 10 minuta.

Oblikovanje tijesta

  • Nauljenim rukama lagano razvucite tijesto prema rubovima kalupa
  • Ako se tijesto ne rasteže, ostavite ga još 5 minuta i zatim ga nastavite razvlačiti do rubova
  • Preko tijesta ravnomjerno rasporedite preostalo ulje i svu sol, a po želji dodajte i ružmarin.
  • Nauljenim prstima duboko udubite tijesto po cijelom dijelu, pritiskajući sve dok prstima ne dodirnete samo dno posude

Pečenje

  • Focacciu stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 230 ºC
  • Pecite dok ne porumeni i s gornje i s donje strane, oko 20 minuta
  • Ako je potrebno, zamijenite posude na pola vremena pečenja za ravnomjeru boju
  • Ohladite na rešetki 10 minuta, a zatim prebacite focacciu iz kalupa na dasku za rezanje
  • Preko vrha premažite preostali preljev
  • Narežite i uživajte

Notes

Planirajte unaprijed: Pripremite tijesto večer prije pečenja. Ujutro zamijesite glavno tijesto i ispecite focacciu na vrijeme za ručak. Ili, ako želite ispeći focacciu navečer, pogledajte dolje alternativno vrijeme za savjete o hlađenju tijesta
Alternativno vrijeme: Ako želite ispeći focacciu navečer, lako je usporiti izradu tijesta. Nakon što je tijesto fermentiralo preko noći 10-11 sati, poklopite i ohladite. Izvadite ga iz hladnjaka oko 4 sata prije posluživanja, zatim ga ostavite da se zagrije u Kuhalu na 24 ºC sat vremena. Slijedite gornje upute za miješanje i savijanje glavnog tijesta i pečenje focaccie. Bit će toplo, mirisno i svježe iz pećnice za vrijeme večere!
 
Sastojak
Mjera Postotak %
Brašno 435 g 100%
Kvasac 4 g 0.9%
Voda 375 ml 86%
Sol 6 g 1.4%
Početno tijesto 80 g 18.4%