Batat

Ako tražite jednu od najhranjivijih vrsta povrća s jedinstvenim slatkim okusom, na pravom ste mjestu. Iako me zovu slatki krumpir, s krumpirom zapravo nemam nikakve veze.

Krumpir je član porodice Solanaceae, dok mi, batati, pripadamo porodici Convolvulaceae. Porijeklom sam iz Srednje Amerike, a u Europu me donosi Kristofor Kolumbo 1492. godine.

Iznimno sam bogat beta-karotenom*, fitonutrijentom karotenoidom koji mi daje karakterističnu žutu ili narančastu boju. Ponekada dolazim u ljubičastoj boji koju daje antioksidans antocijanin.**

Čuvajte me na hladnom, tamnom i suhom mjestu, nemojte me držati u hladnjaku, niti na suncu. Moje super moći su takve da pomažem uravnotežiti šećer u krvi, pomažem očuvanju zdravlja pluća i dobar sam izvor, osim već spomenutog beta karotena, vitamina C, bakra i mangana te specifičnih bjelančevina koje imaju snažno antioksidativno djelovanje. Sadržim i željezo, vitamin B6, kalij te obilje prehrambenih vlakana koji su važni za pravilno funkcioniranje organizma - za energiju, rad srca i zdravlje probavnog sustava.

Lako sam probavljiv, iznimno hranjiv i ukusan pa me rado preporučuju djeci koja tek kreću s dohranom, sportašima, ali i osobama sa zdravstvenim tegobama.

P.S. Odlično se uklapam u slana i slatka jela pa me možete koristiti za njihove pripreme - od juhe do deserta! Super, zar ne?

* Beta karoten je važan antioksidans koji štiti stanice tijela od štetnih učinaka slobodnih radikala te može poboljšati funkcije imunološkog sustava.
** Antocijanini su jaki antioksidansi, tj. tvari koje sprječavaju razvoj srčanih bolesti i raka.

Članak uzet iz knjige 'Zeleni život vege mama' a evo kako to izgleda u knjizi:

Ivana

Ivana

mag. nutricionizma at Zeleni život vege mama
Ivana

Latest posts by Ivana (see all)

Ivana