Sve što vas može zanimati o dehidriranju

Puno vas me pita o dehidriranju, dobrobiti dehidrirane hrane, koji aparat odabrati i sl. Dehidrator u mojoj kuhinji ima jako veliku važnost i često ga upotrebljavam.

Zašto dehidrirati?

Unatoč mogućnosti zamrzavanja, sušenje je ipak jedan od najboljih načina konzerviranja hrane jer odlično čuva hranjivu vrijednost, okus i energiju žive hrane koja se zamrzavanjem gubi.

Dehidrator je idealan alat kojim možemo čuvati hranu bez nezdravih dodataka, stvarati fine obroke, grickalice te dodatke i začine koji će obogaćivati jela za cijelu obitelj.

Svježe namirnice sastoje se od minimalno 80% vode i samim time su podložne fermentaciji, truljenju , razvoju gljivica, plijesni, bakterija i sl. Dehidriranjem smanjujemo tu vlagu u plodovima  i produljujemo vijek trajanja namirnica te zadržavamo njihov okus, aromu, predivnu zdravu boju, slatkoću...

Dehidrirana hrana ima često puniji i bogatiji okus u odnosu na svježu hranu. Posebno je zanimljivo dehidrirati nešto poput aronije ili borovnica te ih samljeti u prah koji onda možemo dodavati u sokove, kolače, smoothie...

Dehidrirati možemo korjenasto i lisnato povrće, samljeti ga i tako napraviti recimo svoju zdravu vegetu bez štetnih dodataka koji nam narušavaju zdravlje.

Dehidrirana hrana zadržava veliku nutritivnu vrijednost bez aditiva te najviše moguće razne nutrijenata i okusa.

A što dehidrirati?

Zaista je niz mogućnosti od sušenja voća marelica, šljiva, naranči, banana, limunove i narančine korice do sušenja povrća, rajčica, gljiva, začinskog bilja ili bilja za čajeve. U svakodnevnoj prehrani neizostavan je čips od kelja, sirovi krekeri i kruh, podloge za pizzu pa recimo banana cimet rolice, čips od jabuke, pločice od žitarica, sirove palačinke, tortilje itd.

Ako ste se odlučili na zdravu ili sirovu prehranu onda je ovo aparat koji jednostavno morate imati.

Kombinacije su nebrojene.

Za početak možete pokušati hranu sušiti u pećnici ali to će vam uvelike povećati potrošnju struje i nije baš poželjno da nam pećnica radi satima ako nismo prisutni ili spavamo.

Ja najčešće upalim dehidrator pred spavanje i tijekom noći kad je jeftina struja on do jutra odradi posao. Uvijek odaberite kvalitetne namirnice za sušenje, možete ih marinirati, soliti i začiniti kako bi ste dobili što bolji okus.

Najbolji primjer je čips od kelja koji se prelije umakom i posloži na police te dehidrira. Rezultat je savršeno hrskava ukusna aromatična poslastica.

Voće i povrće pripremite tako da ga izrežete na što tanje kriške te ga posložite ravnomjerno na ladice dehidratora sa određenim razmakom kako bi proces sušenja bio što bolji. Vrijeme sušenja namirnica je različito i ovisi o namirnici koju sušimo a kreče se od 6 do 10 sati.

Kada je gotovo namirnicu obavezno ohladiti kako bi zadržala svoju hrskavost i spremiti u zatvorene kutije ili teglice ili čak u vakuumirane vrečice kao pravu zimnicu. Ovakva hrana može stajati mjesecima. Ako imamo vrt ovo je predivan način da dio njega spremimo za zimu bez ikakvog gubitka hranjivih sastojaka.

Trenutno je zima i snijeg a na mojim policama predivne, slatke crvene rajčice mame me na spremanje obroka.

A koji dehidrator?

Kod odabira dehidratora morate paziti na to da ako je plastičan ne sadrži stiren kako ne bi proizvodio štetne plinove što je često slučaj kod dehidratora nižih cijena.

Najbolje je da je napravljen od aluminijske baze i nehrđajućeg čelika te da ima automatsko namještanje vremena kako bi se sam isključio kada završi.

Meni osobno je idealno 6 ladica jer više mi je previše a opet manje mi ne odgovara jer kada već dehidriram želim ipak u jednom potezu napraviti što više. Često na 2 police stavim krekere, pa zatim recimo čips od jabuke, voće i za tren oka se popuni. Ako ste na sirovoj prehrani onda pogotovo.

Savršen izbor za mene je MF444 Dehydro+ jer je cijeli napravljen od inoksa, također i mrežice koje su perive u perilici, kontrola temperature i 600W grijač koji horizontalno razvija toplinu ravnomjerno kroz sve ladice.

Definitivno savršen pomoćnik u kuhinji!!

Violeta

Violeta

My gluten-free lifestyle! I create recipes, cook, take photos, grow my own organic vegetables and write all about it! My recipes that I put are all exclusively GLUTEN FREE, without preservatives, yeast or artificial thickeners.
Violeta
Violeta

Latest posts by Violeta (see all)

Violeta