Mama Veganka



Mama Veganka je YouTube kanal s kratkim video-receptima koje ponosna mama Ivana sprema za svoju malu vegansku obitelj, ali i šire...

Sa Ivanom ugodno surađujemo neko vrijeme već po naravno pitanju LOHAS blendera, ali s obzirom da prepoznajemo i pohvaljujemo njen otvoren način dijeljenja recepata i edukacije odlučili smo proširiti suradnju i u skorije vrijeme organizirati i radionice, prezentacije i aktivnu zajednicu na lifeenergy. Neka se Ivana sama predstavi tekstom u nastavku:

Veganka sam od 2005. godine nakon 7 godina vegetarijanstva. Sad kad gledam, ispada da većinu života ne jedem meso 😀 Razlozi za veganstvo su prvih godina bili jedino etički. Privlačila me ideja o veganskom svijetu u kojem su životinje prihvaćene kao osjetilna bića i gdje se uvažavaju njihova osnovna prava na slobodan život u prirodi, bez nasilja nad njima za zadovoljavanje ljudskih potreba za hranom, zabavom, modom itd.

S trudnoćom, dojenjem i dohranom bebe, počela sam više pažnje obraćati na zdravstvene benefite veganstva, ali i na pravila kombiniranja namirnica kako bih bila sigurna da moja beba prima sve što joj je potrebno za normalan razvoj. Kažu da je za odgoj djeteta potrebno cijelo selo, a danas se to selo preselilo na društvene mreže J Krenula sam pratiti Facebook grupe vege mama i učila od njih. U tim grupama bilo je dosta mama koja nemaju veze s vege prehranom, ali su im djeca alergična na mlijeko ili jaja i trebaju savjete. Često bi tražile savjete od mama veganki kako djeci osiguravaju dovoljno kalcija u prehrani. Tako je nastao naziv mog YouTube kanala 🙂 Nakon što sam pokušala riječima objasniti jednostavan recept za gomashio, mnogo mama se javilo da im nije uspjelo. To mi je dalo ideju da mobitelom snimim postupak i pošaljem im video. Slika vrijedi 1.000 riječi, a video vjerojatno 1.000.000 : I tako je krenulo.

Većina mojih recepata nastalo je proučavajući inozemne YouTube recepte, prilagođavajući ih namirnicama dostupnima na našem tržištu. U videu nastojim prikazati točno koje namirnice koristim kako bi vam bilo lakše ih naći i nabaviti.

Dugo sam željela high-speed blender da mogu svojoj obitelji pripremati zdrave obroke, namaze, juhe, sirove torte... Zbog cijene mi nisu bili dostupni popularni blenderi tako da mi je zvučalo nevjerojatno da LOHAS blender može biti toliko kvalitetan, a istovremeno povoljan. Oduševilo me kad sam bez problema u njemu pripremila namaz od lješnjaka i čokolade! Od tada LOHAS blender svakome preporučujem.

Na kanalu se mogu naći zdravi recepti koje sam pripremala za Rinu kad je imala 2 godine. Čokoladni chia puding bez šećera, zobeni keksi, popečci koji se ne prže u ulju, sirova rođendanska torta, domaća nutela…

S vremenom, kako je rasla, krenula u vrtić i stekla više prijatelja susretala se s ne-veganskom hranom. Nisam željela da zbog veganstva bude zakinuta za hranu koju jedu njezini prijatelji. Tako sam krenula veganizirati tradicionalne recepte. Fritule, pinca, orahnjača su uobičajeni na meniju u blagdanskom razdoblju, a krafne u vrijeme maškara. Isto je bilo i na našem veganskom stolu.

Veganiziranje neveganskih recepata postalo mi je izazov i zabava. Kroasani, jaffa keksi, munchmallow i kinder jaje svidjeli su se i mom mužu koji je bio uvjeren da s prelaskom na veganstvo nikad više neće moći probati. Kanal više ne prate samo mame kako je na početku bilo, pa među receptima svatko može naći nešto za sebe. Želja mi je da se što više ljudi uvjeri da se s veganstvom ne moraju ničega odreći i da djeca vegani uživaju u svim okusima kao i njihovi prijatelji. Jedina mana je što vam ne mogu prenijeti okuse i mirise. Za to ćete ipak morati sami isprobati recept 😉 Volila bih čuti kako vam je ispalo!

[efb_likebox fanpage_url="https://www.facebook.com/mamaveganka" box_width="500" box_height="1400" responsive="1" show_faces="1" show_stream="1" hide_cover="0" small_header="1" locale="hr_HR"]

 

Budi COOL i komentiraj
Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp