Dnevnik Betty Boo - tjedan dana sirove prehrane



Vrijeme je da sebi ponudim 10-to dnevni smoothie detox za proljetno čišćenje organizma i skidanje suvišnih kilograma, uz svakodnevni plan prehrane, šoping listu na koju ne trebate potrošiti cijelu plaću. Ono najbitnije što mi treba je – odluka. Naime, nije mi to lako s obzirom da inaće jedem sve živo i naviknuta na kavu, slatko i peciva... Ali, krećem odlučno!

Nakon ove (pre)duge zime napokon je stiglo proljeće, a s njim javila se i želja za čišćenjem organizma ili detox, kako se to popularno danas kaže. Naravno da me možda malo (ali samo malo ) vukla želja da i skinem koju kilicu, pa da se malo usput riješim i celulita, ljeto se bliži....a opet pored svega toga najbitnije mi je da to bude kroz zdrav način prehrane, unošenjem u organizam svega potrebnog i onoga što mu već duže vremena nedostaje.

Prvo sam počela googlati i istraživati različite načine detoksikacije, prehrane sokovima, salatama, sirova hrana. I nigdje nisam uspjela naći ono što bi me u potpunosti zadovoljilo....da ne gladujem, da nisam na čajevima i sokovima cijeli dan (i usput samo razmišljam o tome što bi drugo pojela pa odustanem nakon dva dana), i da mi nov način prehrane ne komplicira život.

U sportu sam već nekih 15ak godina i kroz to sam naravno pazila i što ću unositi u svoj organizam i kako ću se hraniti, pa je tu bila popularna Zona, pa jedno vrijeme samo na proteinima, pa unošenje samo lužnatih namirnica (a o čarobnoj juhi iz srednje da ne pričam ). Uglavnom podosta sam naučila o tome kako hrana utjeće na moje tijelo i što mu je potrebno, te kako dobiti i održavati željenu težinu.

Kako nigdje na netu nisam našla nešto što bi me dovoljno privuklo, da nije komplicirano, da ne moram ići u Indiju po neke namirnice, da ne moram u kuhinji provoditi sate, odlučila sam napraviti svoj 10-to dnevni detox!

Svaki dan sastojati će se od tri glavna obroka i dva međuobroka. Kako bi organizam dobio sve potrebne vitamine, ugljikohidrate i proteine, za doručak i večeru jesti ću zelene smoothie, a za ručak sam osmislila razne salate sa žitaricama.

Doručak & Večera

uglavnom neki jači zeleni smoothie, pripremljen ujutro za cijeli dan pijuckati, najviše ujutro ali ako ostane i za navećer, rađen sa svime što mi padne na pamet da bude fin ali i zasitan, mekanog i bogatog okusa...

Ručak

pokušati napraviti salatu od svakolikog povrća uz dodatke žitarica, maslina, grožđica - svega što može poboljšati okus ali i zasititi više

Međuobrok

imati ću nekoliko opcija pa odabrati po želji, kako koji dan

  • Bademi
  • Orasi
  • Sušene jabuke
  • Drugo sušeno voće (mix koji se može kupiti u dućanu)
  • Mrkva (super je narezati je na trakice i jesti sa humusom)
  • Chia sjemenke sa bademovim/rižinim mlijekom
  • Banana i sirovi kakao, malo oraha, sve u blender – odlična slastica kad dođe kriza

Plan prehrane, recepte za smoothije i sokove te glavne obroke, stavljati ću svaki dan i bilo bi super da mi se pridružite pa da zajedno krenemo u zdraviji i mršaviji život. Naravno od ponedjeljka 😉

PRVI DAN

Prvi dan detoxa započela sam sa 2 dcl vode s limunom (voda je destilirana....mada kada je nemam i bilo kakva je bolja nego nikakva). I naravno sa pripremanjem smoothia za taj prvi dan. Bilo je tu dosta borbe, kava ili čaj, čaj ili kava....i evo prvi dan pobijedila kava. Drugi neće. Odlučila sam 🙂

Napravila sam dovoljno smoothia (litru sigurno) tako da ga podijelim odmah na dva dijela, pola za doručak i druga polovina za večeru. Da nemam previše posla oko toga popodne. Zeleni smoothie za doručak ponijela sam na posao i mislila sam da će mi to biti dovoljno do ručka. I naravno da mi nije bilo dovoljno i da sam bila gladna k'o pas. Sutra obavezno nosim na posao međuobrok i ručak/salatu, tako da nemam toliko velike razmake između obroka.

Zapravo između svakog obroka (i međuobroka) ne bi trebalo proći više od tri sata. I naravno piti što više tekućine. Što se vode tiče, postoji sto teorija o tome koliko vode čovjek dnevno treba popiti, od toga da se pije samo kada si žedan, pa da nam je potrebno unositi dvije litre tekućine dnevno ili pak više od toga. No, meni je nekako najdraža ona teorija da je dovoljno pogledati boju urina. Ako je blijeda, dovoljno pijem, a ako nije trebam još.

Salate sam napravila punu veliku zdjelu. Koju sam još naravno prvo trebala slikati, tako gladna :). I ta salata mi je bila odlična. Stvarno se toga može jesti koliko ti srce (ili želudac) poželi. Odlična stvar.

Bez obzira na dosta lošu organizaciju za prvi dan, osjećam se super. Samo danas u organizam sam unijela više voća i povrća nego što bi to inače napravila u tjedan dana. Probava odlična, ne osjećam umor i veseli me priprema obroka i recepata za sutra. I da, trbuh osjetno smanjen!

Doručak & Večera

zeleni smoothie podijelila u dvije staklene posudice, po pola za svaki obrok

  • 6 listova blitve
  • Pola ananasa
  • Jedna banana
  • Jedna kruška
  • Dvije šake oraha
  • 1 velika žlica proteina konoplje (ima za kupiti u Mulleru)
  • 3 čaše destilirane vode (poslije još nadodam ako mi je gusto)

Ručak

pokušaj salate

  • Zelena salata (manja cijela glavica)
  • Četiri lista crvenog radića
  • Malo korijena celera
  • Proso (njega sad već imaju u svakom većem dućanu i skuhala odmah za dva dana)
  • Šaka oraha (onako samo smrvila u ruci, bez reckanja)
  • Jedna žlica bučinih sjemenki
  • Jedna manja kruškica
  • Malo cijeđenog limuna i maslinovog ulja

Drugi dan

Drugi dan detoxa!!! Jutro je krenulo lijepo, veselo i sito :)..... voda s limunom, priprema smoothia za danas, salate to go, orašastih plodova za međuobrok.....

Punoooo bolje sam se pripremila nego prvi dan i rezultat je bio odličan, bila sam puno manje gladna, ma zapravo mogu reći da nisam uopće osjećala glad. Cijelo vrijeme sam nešto jela. a popodne sam pojela još jednu veeeeliku porciju salate, nisam se štedila.

Danas mi je najveći problem bio to što nije bilo kave. Ujutro sam popila zeleni čaj i to mi je bilo ok do nekih 10 sati. E onda je već polako krenula neka nervozica, pa sad bi kavu, pa samo jednu, pa me i glava boli, pa kaj mi može biti od samo jedne, tko će znati...čudo jedno što taj um može napraviti.

Do sada sam uvijek mislila da jedna kava dnevno, plafon dvije, ne može škoditi organizmu. Barem ne nešto previše. Pijem kavu već godinama i čini mi se da nisam imala neke svjesne prekide u toj svojoj rutini, a niti da me je to nešto previše smetalo. Mada sam danas, tek nakon glavobolje, prepoznala da sam svoj organizam dovela do te točke da on ako ne popijem kavu, krene reagirati i to s boli. Pa preludo.

Pozitivna je stvar što nisam posustala, to me nagnalo na odluku da kavu neću piti niti nakon što završi ovih 10 dana detoxa. Lijepo sam popila još jedan zeleni čaj i zahvalila svojoj glavobolji kao najboljem pokazatelju kako sam postupala prema svom tijelu, i to ne samo unosom kave…da ne pričam o čaši vina (nekad i (pre)više čaša vina), čokoladi, krafni….

Slijedi moj današnji dnevni menu 🙂

Doručak & Večera

zeleni smoothie, pripremljen ujutro za cijeli dan

  • 8 listova kelja, manja glavica
  • Pola krastavca
  • 2 jabuke
  • 1 kivi
  • Žlica proteina konoplje
  • Žlica chia sjemenki
  • Žlica lanenih sjemenki
  • Sušene grožđice (to je super da malo zasladi, nisam stavljala bananu, a zapravo su svi ti zeleni smoothii puno ukusniji kada imaju slatkoga)

Ručak

salata sa prosom

  • 2 paprike
  • 2 do 3 šake cherry rajčica
  • pola krastavca
  • jedna naribana mrkva
  • šaka crnih maslina
  • proso
  • limun
  • maslinovo ulje
  • sol

TREĆI DAN

Treći dan detoxa!!! Moram reći da nije lako, mislim ne da nije lako nego sam danas stvano luda.... do te mjere da mi je u nekom trenutku palo na pamet da odustanem od svega, a onda mi je opet bilo glupo... kao ono... pa svi će znati da sam odustala 🙂

Ali ajde, da možda krenem pisati neke pozitivne stvari oko zdravog načina prehrane. Biti će mi sigurno lakše kad to sve napišem. Prvo što sam primijetila je da alergiju koju sam osjećala par dana prije nego što sam krenula sa detoxom, ovih dana uopće ne osjećam.... ne kišem, ne svrbe me oći, nemam apsolutno nikakve simptome. Na takav način sam se hranila i prije par godina za vrijeme ambrozije i to mi je stvarno od ogromne pomoći. Sa zelenim smoothijima (neznamkakosetopiše) i salatama simpotmi se znatno smanje jer se alkalizira organizam - unose samo lužnate stvari, ne kisele, termički obrađene (to sam pročitala u jednoj knjizi ne baš lijepog naziva, ali je stvarno dobra, zove se Alkalizirajte ili umrite). Mogla sam spavati po noći kao da nisam alergična, nisu mi oči bile natečene ujutro, nema začepljenog nosa, kortikoidnih kapi.....Još jedna od pozitivnih stvari detoxa je to da se nakon ova tri dana osjećam puno lakše, ne osjećam umor, probava mi je izvrsna, a i nužno se smršavi.....bez obzira na to što sam danas ručala tri puta :). Sretna sam što nemam problema s kilažom i nije mi mršavljenje bio osnovni razlog kretanja na detox, ali to je jedna od dobrobiti koja jednostavno dođe. Jednom sam pročitala negdje da nikad nisi dovoljno mršav niti dovoljno bogat, tako da je uvijek dobro skinuti onu kilu dvije koja ti baš smeta za nove traperice....eto tako je to i kod mene.

Uglavnom, sva sreća pa imam partnera koji je na detox krenuo samnom, koji mi pomaže u slaganju salatica i smoothia ujutro, a još je bolje kad ode sam u kupovinu pa ne moram ja. Puno je lakše što ne moram sama sve to prolaziti i onda još gledati nekoga pored sebe da jede nešto što mi je jakooo fino. Mada moram reći da bi u nekim trenutcima dana pojela nešto i što mi nije fino, samo da je nezdravo  :). Jučer kada sam jela salatu, one masline koje sam stavila činile su mi se k'o najfiniji sendvich ikad.

E sad, kako je njemu na detoxu....pa meni izgleda da mu je sto puta lakše nego meni (uvijek je susjedova trava zelenija :)) i osim toga na njemu već svi ljudi koji ga sreću primjećuju da je smršavio. To se toliko kuži da ni ja ne mogu vjerovati.....kak' je tim muškarcima lako skinuti kile, blago im se.

I na kraju, preživjela sam i ovaj treći dan, rekla bi da mi do sada nije bilo tako teško. Preživljavam tako da sam danas na poslu dva puta pojela porciju salate, popodne doma još jednu, a za međuobroj banana s kakaom, orasima i datuljama. Preeeefino!!!

Doručak & Večera

smoothie

  • 6 listova kelja
  • Prstohvat celera
  • Jedna papaja
  • Jedna banana
  • Sušene brusnice pola šake
  • Pola šake oraha
  • Žlica Chia sjemenki
  • Malo korijena đumbira

Ručak

salatica

  • Manja glavica zelene salate (neka sa ljubičastim vrhovima)
  • Jedan krastavac
  • Jedna mrkva
  • Tri rotkvice
  • Malo komorača
  • Sušene brusnice
  • Orasi
  • Ječam

ČETVRTI DAN

Četvrti dan detoxa mi je najteži do sada, i to ne zbog gladovanja ili neke želje za određenom hranom već zbog glavobolje. Glava me je počela boljeti oko podne i nije se predala cijeli dan.

O posljedicama detoksikacije i čišćenja organizma znala sam dosta ali sam ipak živjela u uvjerenju da će to mene zaobići i jedino brinula o tome da ne budem gladna. Kako ne pijem kavu već treći, a posljedice ne ispijanja kave osjećala sam samo taj prvi dan, mislila sam kako to stvarno nije neki problem i da će to biti jedina posljedice čišćenja organiizma koju ću ja osjećati. A kad ono....

Sva sreća da znam da je sasvim prirodno da se u prvim danima čišćenja i detoksikacije stanje naizgled  često pogoršava, javlja se glad, mučnine, glavobolje, nesanice, osip, nemirni snovi... i to mi je olakšalo da ne odustanem i da izdržim, bez tableta ili neke druge pomoći, osim puno vode. Znala sam da (iako boli) je to nešto pozitivno i  da se tijelo čisti te da ne traje dugo. Zapravo u tih prvih četiri do maksimalno pet dana, kada se tijelo čisti, krenu još jači simptomi koji su posljedica visoke koncentracije otrova u tijelu koji sada izlaze iz organizma. To je znak da je faza čišćenja i ozdravljenja započela i da napokon dajemo priliku svom tijelu priliku da uspostavi ravnotežu.

Imam priliku odužiti se svom tijelu i osjećam sada da bi bilo lijepo imati s njime strpljenja kao što je ono imalo samnom tijekom cijelog vremena unošenja grickalica, slatkiša, masnoća, neuredne prehrane, bez vode....alkohola....i nije me izdalo u niti jednom trenutku. Hvala mu na tome.

Da bi mi cijeli proces čišćenja bio što ugodniji i lakši odlučila sam ipak malo više vremena posvetiti pripremi salata, mislim nije to sad dva sata u kuhinji ali je sigurno jedno 10ak minuta više nego do sada. Tako sam danas za svoju salaticu pripremila dressing od sezama i chia sjemenki, ali ipak sam trebala malo pripaziti s količinom jer sad imam dressinga za tjedan dana 🙂 Mislim da sam sezam i chia sjemenke trebala miksati u mikseru za kavu, neku manju količinu, jer u blender treba staviti toga dosta više da bi se sve pomiješalo i usitnilo. Za današnju salaticu skuhala sam i slanutak koji je super zasitan i zdrav, a i dobra prilika za napraviti hummus pa odmah imam gotov međuobrok - slanutak i mrkvica (umjesto smokija ili čipsa).

E da, četvrti dan bio je i dan za vaganje....aha, možda me zato glava boljela :). Skinula sam jednu kilu, a On čak tri. Nije loše.....onaj tko ima više za skidati više i skine 😉

 

Doručak & Večera

smoothie

  • 2 čaše rižinog mlijeka (samo da nije kravlje)
  • 1 čaša vode
  • 4 lista blitve
  • 1 žlica sjemenki lana
  • Oguljeni zreli mango
  • 2 zrelije banane
  • 1 oguljena narandža

Ručak

salata

  • paket cherry rajčica narezanih na stinije
  • 1 nasjeckani luk
  • 2 krastavca na tanke kolutiće
  • prokuhani slanutak
  • Dresing (napravila sama svoj 'tahini')
    • Šaka sezama
    • 1 žlica chia sjemenki
    • Pola tikvice
    • režanj češnjaka
    • pola oguljenog limuna
    • prstohvat curry mješavine
    • prstohvat kopra
    • pola čaše vode


PETI DAN

Drago mi je da mogu reći kako je peti dan detoxa sve prestalo, nema više nervoze, glavobolje, gladi ili želje za drugom hranom osim one predivne koju si pripremim. Javio se taj jedan osjećaj zadovoljstva jer sam se napokon počela svjesnije hraniti i obraćati pažnju na svoje tijelo iznutra, a ne samo izvana, predivan osjećaj i vrijedi ga osjetiti. Sada mi se čini da bi se na ovaj način mogla nastaviti hraniti i nakon što prođe 10 dana koje sam si odredila, a u svakom slučaju plan mi je i nakon detoxa za doručak i večeru jesti samo smothie.

Primijetila sam ovih prvih dana, kod sebe a i u komunikaciji s drugim ljudima vidim da nam je svima osnovni problem organizacija - što kupiti u dućanu, koje količine, pa onda priprema obroka ujutro prije posla, pa onda nošenje na posao, u čemu nositi smoothie... sve su to stvari koje nam se čine kao problem prije no što uopće počnemo i onda jako lako odustanemo, bez imalo grižnje savjesti, jer eto prekomplicirano je sve skupa u ovom trenutku mog života. Krenu nam misli tipa.... nemam sad neke fensi posudice za smoothie (kao da teglica od krastavaca nije dobra za tako nešto), nemam se vremena organizirati, imam obitelj pa njima moram kuhati, a onda još i sebi posebno.... sve je to i meni ranije prolazilo kroz glavu ali sam evo ipak krenula i drago mi je da jesam.

Ono što bi meni u početku olakšalo donošenje odluke je neki nacrtani 🙂 plan kupovine namirnica i plan obroka, tako da ću upravo to i napraviti. Složiti ću plan kupovine namirnica za prvih pet dana, jer kamo sreće da sam za unaprijed sve namirnice imala spremljene u hladnjaku, znala što pripremam bez potrebe da idem u trgovinu i tamo gledam što sve mogu kupiti (i sve to mi se naravno jede), a ja kupujem samo zeleno :). Nakon toga mi je plan pripremiti sve obroke za narednih pet dana, napisati popis kupovine i uživati u svemu onome što zdrava prehrana donosi - promjenama na svom tijelu i koži, zdravlju, probavi, rastu energije i zadovoljstvu :). Podijeliti ću taj svoj plan na webu pa možda nekada nekome i olakša donošenje odluke da krene u zdraviji i svjesniji život.

Klopica mi je danas bila izvrsna. Malo se kreativa probudila (a glad zaspala) tako da sam si uz salaticu pripremila i karfiol koji glumi rižu. Jako fino i jako jednostavno...... karfiol se usitni u blenderu, zajedno sa chiliem, soli i koprom, a onda pomiješa u zdjeli sa ostalim sastojcima - pola luka, jednom rajčicom, žlicom maslinovog i pola limuna. Može u hladnjaku stajati dva do tri dana, tako da će mi to biti super prilog uz salaticu i za dva dana. Mogu reći da je uživanje započelo!

Doručak & Večera

smoothie

  • 5 listova kelja
  • 1 kruška
  • 1 jabuka
  • šaka grožđica
  • šaka oraha
  • 1 žlica proteina od konoplje

Ručak

riža od karfiola

  • 1 glavica svježeg karfiola (samljeveno na sitno u blenderu)
  • žlica maslinovog
  • malo chilija
  • soli
  • 1 rajčica na kockice
  • 1 luk nasitniti
  • malo kopra
  • pola limuna

Salata

  • 1 glavica zelene salate
  • slanutak
  • dressing od jučer

ŠESTI DAN

Šesti je dan detoxa i više uopće nemam osjećaj da sam na ikakvom čišćenju ili na nekoj restrikciji prehrane, nego jednostavno uživam u zdravim namirnicama, zelenim smoothi-jima i vikendu. Nisam očekivala da će se ovako nešto dogoditi, a niti to da ovakav način prehrane može biti jednostavan i ugodan.

I naravno samim time mi je i klopica punooo finija. Evo što sam danas jela....

 

Doručak & Večera

smoothie

  • 4 lista kelja
  • 1 avokado
  • 1 banana
  • 1 jabuka
  • Žlica lanenih sjemenki
  • Malo grožđica

Ručak

salata

  • 1 glavica zelene salate
  • Pola glavice brokule
  • 1 kuhani batat
  • 1 manja kruška
  • Šaka oraha

Večera

HomeMade Humus
sve dobro izmiksati u blenderu i guštati sa mrkvicama

  • slanutak
  • lan
  • pola tikvice
  • 2 režnja češnjaka
  • curry
  • kopar
  • sol
  • papar
  • sok cijelog limuna

Nakon što je prošlo prvih pet dana detoxa primijetila sam da bi mi dobra/bolja organizacija uvelike olakšala cijeli proces. Budući da sam većinu dana na poslu i u raznim obavezama, bilo mi je vrlo korisno nošenje smoothia na posao i priprema smootihia ujutro za navečer, koji sam obavezno držala u hladnjaku. Razmišljala sam o tome i da sve pripremim dan ranije pa da nisam u stisci prije posla, ali kako nije dobro dugo držati smoothie u hladnjaku i najbolje je popiti ga isti dan, odabrala sam ovu opciju.

Svako sam jutro prije smoothia popila čašu vode s limunom, i to naravno ne hladne vode već sobne temperature. Upravo iz tog razloga u mom hladnjaku limuna uvijek ima i više nego dovoljno. Tijekom dana pila sam čaj umjesto kave i barem dvije litre vode, što mi je uvelike pomagalo u cijelom procesu čišćenja organizma. Za međuobroke sam gickala orašaste plodove, brusnice i grožđice..... i nisam mjerila koliko je to, ali nisam se niti prejedala. Pojela bi onoliko koliko mi je bilo dovoljno za utažiti glad, iako ih je uvijek i bilo viška u kuhinji ;-). I sada kad gledam tu svoju listu namirnica za prvih pet dana.... pa nije toga baš niti malo 🙂 ali je zato sve zdravo i finoooo!

LISTA namirnica potrebnih za prvih pet dana

VOĆE

  • 5 limuna
  • 4 banane
  • 3 kruške
  • 3 jabuke
  • 1 ananas
  • 1 papaja
  • 1 mango
  • 1 narandža
  • 1 kivi
  • 1 tikvica
  • 2 paketa cherry rajčica (cca 1 kg)

POVRĆE

  • 4 krastavaca
  • 4 mrkve
  • 3 glavice zelene salate
  • 3 rotkvice (ili svežanj)
  • 2 paprike
  • 1 glavica kelja
  • 1 svežanj blitve
  • 1 glavica crvenog radića
  • 1 glavica karfiola
  • 1 glavica luka
  • 1 češnjak
  • 1 celer
  • Korijander
  • Komorač

DODACI

odokativno 🙂 jer sam jela i za međuobrok

  • Orasi
  • Bučine sjemenke
  • Chia sjemenke
  • Bademi
  • Lanene sjemenke
  • Grožđice
  • Brusnice
  • Protein konoplje
  • Crne masline
  • Proso
  • Ječam
  • Slanutak
  • Mlijeko (rižino ili bademovo)

ZAČINI

uvijek dobro dođu

  • Kopar
  • Curry
  • Chilli
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje

SEDMI I OSMI DAN

Prošlo je osam dana detoxa i kao što sam već rekla/napisala, nemam više onaj osjećaj da me nešto ograničava. Veseli me priprema novih smoothia i salatica, a  polako proučavam i recepte za neke fine, sirove i zdrave kolače. Stvarno ima izvrsnih....

Još jedna dobra stvar - sedmi dan sam počela i vježbati. Zadnjih godinu dana nisam vježbala apsolutno ništa, jedino "vježbanje" bilo  je šetnja sa psom 🙂 ili tu i tamo neko brzo hodanje. Sada osjećam da dolazi jedna nova faza, faza integracije tijela, uma i duha..... Detox me potaknuo na sve to.... i hvala mu velika!

Doručak & Večera

smoothie

sedmi dan

  • 5 listova kelja
  • 2 naranče
  • 2 jabuke
  • 1 banana
  • šaka oraha
  • žlica chia sjemenki

osmi dan

  • 5 listova kelja
  • 2 kivija
  • 1 banana
  • žlica proteina konoplje
  • šaka lješnjaka

Ručak

salata

sedmi dan

  • zelena salata
  • riža od karfiola (polovina koja je ostala od petog dana)
  • pola avokada
  • svežanj sirovih vrhova šparoga
  • 1 kuhano jaje
  • pola luka
  • šaka bučinih sjemenki

osmi dan

  • matovilac
  • pola avokada
  • šaka mrvljenih oraha
  • 1 mala kruška
  • crvena leća
  • malo limuna i maslinovog ulja

Zaključak

Sretna sam što moj tzv. detox (sad ga već tako mogu zvati :-)) nakon prvih tjedan dana nije završio. Od onih početnih tegoba, što psihičkih što fizičkih, došla sam do toga da sam se zaljubila u ovaj način prehrane i da je to od sada na dalje moj stil življenja.

Odlično iskustvo i preporučila bi ga svakome. Kažu da je dobro dva puta godišnje očistiti tijelo od toksina, a ja sada mislim da nema potrebe "toksicirati" ga uopće i vidim da mogu uživati i u zdravoj prehrani.

Evo za kraj još par receptića koje sam kreirala zadnjih dana... Nadam se da ću natsaviti tako u budućnosti!

Smoothie

  • dvije šake mladog špinata
  • dva kivija
  • 1 banana
  • 1 žlica bučinih sjemenki
  • 1 žlica proteina konoplje

Salata

  • zelena salata
  • malo rukole
  • 1 naribana mrkvica
  • 1 jabuka naribana
  • pola luka
  • 1 šaka smrvljenih oraha

Smoothie

  • 4 lista blitve
  • pola avokada
  • 1 jabuka
  • šaka grožđica
  • žlica proteina konoplje
  • pola limuna

Salata

  • matovilac
  • 1 naribana mrkvica
  • 1 manji krastavac
  • šaka bučinih sjemenki
  • preljev od avokada:
    • pola avokada od doručka
    • 1 žlica maslinovog ulja
    • 1 žlica vrhnja
    • 1 žličica kurkume

Slobodno pišite i vi svoja iskustva!

Budi COOL i komentiraj
Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp