Brašno za kruh naš svagdašnji

Brašno - divno otkriće. Da se sjeme pšenice može usitniti gnječenjem između dva jednostavna kamena otkrile su sve stare civilizacije još 6 tisuća godina prije nove ere.

Takvim se postupkom mljevenja iz zrna žitarica dobivalo brašno, sastojak bez kojeg pravljenje kruha, kolača, tjestenina te raznih vrsta tijesta ne bi bilo moguće. To je sastojak koji će postati najvažnija komponenta ljudske prehrane kroz povijest.

Stari Rimljani prvi su koristili jednostavne okrugle mlinove za mljevenje pšenice, čime su osiguravali brašno za kruh. Stoljećima kasnije, 1879. godine u Londonu, pušten je u pogon prvi parni mlin. Brz razvoj i napredak tehnologije u dvadesetom stoljeću doveo je do bržeg načina obrade no upravo tako razvile su se razne intolerancije na nutritivno osiromašene namirnice jer se iz biljke vadi klica, stroj melje plod i uništava dosta hranjivih tvari...

Pri kupnji brašna gledajte da je mljeveno na mlin (imamo divne proizvođače u hrvatskoj) te da je to brašno iz cjelovite žitarice, pri povremenom odabiru bijelog brašna obratite pažnju da ima bio oznaku kako ne bi sadržavalo pesticide.

Najljepše je, ukoliko je to moguće, sam proizvoditi žitaricu i sam je mljeti. Ili barem jedno od toga 🙂 Za sada pobrinuli smo se za nabavku raznih ručnih i električnih mlinova za kužnu i profesionalnu izradu brašna od raznih žitarica, mahunarki, orašastih plodova...